Política 01/02/2015

Les enquestes internes del PP auguren una nova victòria electoral de Rajoy

El partit conservador obtindria un 29% dels vots. Podem es quedaria amb un 24%. El PSOE passaria a tercera força, amb un 21% dels sufragis

Ara
2 min
Mariano Rajoy, durant l'última convenció del PP / EFE

BarcelonaAquest dissabte entre 100.000 i 300.000 persones, segons les fonts, es van manifestar a Madrid en la primera demostració de força de Podem, la formació política que s'ha situat en el centre de la vida política espanyola. Tothom en parla, les enquestes li auguren uns resultats molt bons, i els seus seguidors estan convençuts que seran els protagonistes d'un "canvi" que farà fora la "casta" de la Transició. Malgrat tot, ni la sobreexposició mediàtica de Pablo Iglesias, ni les centenars d'hores de televisió, ni les pàgines dels diaris, ni el malestar amb les retallades i la crisi semblen ser suficients per fer possible l'objectiu que Iglesias faci a Espanya el mateix que Tsipras ha aconseguit a Grècia. Això, si més no, és el que posen de manifest les enquestes internes que són a les mans de Mariano Rajoy, i que pronostiquen una nova victòria del PP a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Serà una victòria molt menys clara que la que va portar Rajoy a la Moncloa i li ha permès governar sense oposició. Però serà, després de tot, una victòria clara. Un 29% dels electors votarien el PP si les eleccions generals se celebressin avui, cinc punts per davant de Podem, que es quedaria amb un 24% dels vots.

Però, més enllà d'erosionar la majoria absoluta del PP, la irrupció de Podem al Congrés dels Diputats el que fa és provocar un nou daltabaix del PSOE. El partit que sempre ha estat la primera o segons força parlamentària, el d'històriques majories absolutes, passarà a ser la tercera formació de la cambra, per darrere de Podem. Segons les enquestes de la Moncloa, els socialistes es quedaran amb un 21% dels sufragis.

Aguirre, preocupada

Segons l'agència Europa Press Rajoy va analitzar aquestes xifres durant la reunió que va celebrar amb la cúpula del PP al parador de Toledo els dies 9 i 10 de gener. En aquella reunió, l'objectiu de la qual era dissenyar l'estratègia electoral del curs polític, Rajoy va tranquil·litzar la presidenta de PP de Madrid, Esperanza Aguirre, que havia expressat la seva preocupació pels sondejos que s'estaven publicant, alguns dels quals situaven el partit de Pablo Iglesias com a primera força a Espanya.

Encara que Rajoy no va oferir dades concretes, sí que va respondre a Aguirre que disposava d'enquestes pròpies que consideren el PP guanyador tant a les municipals i autonòmiques com a les generals. En el cas d'aquests últims sondejos va precisar que Podem seria la segona força, seguida pel PSOE. A més, va dir que aquests mateixos estudis interns del PP recollien una caiguda d'UPyD i d'Esquerra Unida (juntament amb el PSOE, les altres víctimes colaterals de l'efecte Podem), alhora que apuntaven a una "certa pujada" de Ciutadans, la formació de Rivera que preveu donar el salt a l'arena política espanyola.

stats