Política 31/08/2017

Les entitats criden a mobilitzar-se a la Diada per garantir l'"èxit" del referèndum de l'1-O

L'ANC, Òmnium i l'AMI anuncien que hi ha gairebé 200.000 inscrits a la manifestació i 1.400 autocars

Núria Orriols
2 min
Les entitats criden a mobilitzar-se a la Diada per garantir l'"èxit" del referèndum de l'1-O

BarcelonaA menys de quinze dies de la Diada, les entitats sobiranistes escalfen motors per assegurar que la d'enguany serà una mobilització "històrica". En una roda de premsa conjunta, l'ANC, Òmnium i l'AMI han explicat els últims detalls logístics de la manifestació, que serà a la cruïlla del carrer d'Aragó amb el passeig de Gràcia. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha anunciat que les inscripcions superen a hores d'ara els 198.000 inscrits -una xifra similar a aquestes dates de l'any passat- i hi ha previstos 1.400 autocars. Tanmateix, Sànchez ha dit que la mobilització és "superior", segons les dades de l'ANC, que l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les entitats sobiranistes, de l'èxit de la Diada en depèn també l'èxit del referèndum de l'1 d'octubre, i han cridat a la mobilització per reivindicar el suport a la independència però també per expressar el "descontentament" amb la manca de "qualitat democràtica" de l'Estat, la corrupció i les "cloaques" de l'operació Catalunya. "Estem convençuts que l'Onze de Setembre tornarem a ser centenars de milers de persones. Sense un Onze de Setembre mobilitzat amb màxima participació ciutadana, l'1 d'octubre arribarà coix", ha afirmat Sànchez. Per a les entitats, la Diada pot ser l'"inici de la desconnexió definitiva de Catalunya d'Espanya". Alhora, s'ha garantit "unitat d'acció" entre les forces polítiques i les entitats.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, també ha cridat la gent "cansada de tanta hipocresia" a mobilitzar-se per la Diada, aprofitant també la projecció internacional que pot tenir la manifestació. "Hi estan cridats tots els demòcrates", ha asseverat. El secretari de l'AMI, Joan Rabasseda, ha assegurat també el suport dels ajuntaments sobiranistes a la convocatòria referendària.

Les entitats han assegurat que per la Diada ja hi haurà un marc jurídic per emparar l'1 d'octubre -la llei del referèndum i la convocatòria de la consulta s'aprovaran dimecres que ve- i que la mobilització també serà important per donar suport a les institucions perquè tirin endavant el marc legal davant la probable suspensió del Tribunal Constitucional.

La resposta a l'Estat

L'ANC, Òmnium i l'AMI han volgut deixar clar que respondran amb més mobilitzacions si l'Estat intenta aturar "violentament" que hi hagi urnes el pròxim 1 d'octubre. "No els sortirà gratis", ha dit Jordi Sànchez, que ha assegurat que la gent contestarà al carrer sempre de "manera pacífica i cívica".

Per al sobiranisme civil, el Parlament és "sobirà" i canalitzarà la "voluntat popular" de fer un referèndum d'autodetermnació malgrat que la llei del referèndum i la convocatòria se suspenguin per part del Tribunal Constitucional.

stats