Política 31/03/2017

Iceta: "El PSC podria tornar a votar diferent al PSOE. Qui ens ho privaria?"

El líder del PSC assegura en una entrevista d'Antoni Bassas que el pròxim secretari general dels socialistes espanyols tindrà el seu "suport", sigui qui sigui: "He arribat a entendre'm amb Susana Díaz fins i tot quan discrepo"

Ara
3 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha tornat a negar aquest divendres que l'acord signat recentment amb el PSOE resti sobirania als socialistes catalans. Entrevistat per Antoni Bassas, de fet, Iceta ha deixat clar que, si es repetís una abstenció del PSOE en una investidura de Mariano Rajoy, el PSC podria votar-hi igualment en contra. "Si el PSC decidís una altra cosa, qui ens ho privaria?", s'ha preguntat. Tot i això, ha afegit: "Crec que el PSOE no es tornaria a abstenir en una investidura de Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mateix ha dit en referència als pactes i aliances del PSC, els quals l'acord obliga a consensuar amb el PSOE. "El PSOE podria influir i ho intentaríem compartir, però si no ho comparteix, mala sort [...] Si no hi ha consens, decideix el PSC", ha sentenciat. Amb tot, ha deixat clar que "els papers -en referència a l'acord- no arreglen els problemes".

Iceta ha estat entrevistat poc després a les portes de la campanya de les primàries per liderar Ferraz, en la qual els socialistes catalans són "neutrals però no indiferents", ha admès. "Tinc les meves preferències i votaré per algú, però no ho diré", ha dit, i ha garantit que, sigui qui sigui el pròxim líder del PSOE, tindrà "el mateix suport del PSC". "El PSC mai ha jugat a la desestabilització d'un lider del PSOE".

De Susana Díaz, que compta amb tot el suport de la vella guàrdia del socialisme espanyol, Iceta ha dit que li té "un gran respecte, com a tots els candidats" i n'ha valorat la "gran ambició política". "És molt llesta, molt àgil, molt ràpida, molt jove i ha agafat ràpidament una experiència important de govern", ha dit, i ha afegit: "A vegades coincidim, a vegades podem discrepar [...] Però he arribat a entendre'm amb Susana Díaz fins i tot quan discrepo".

No obstant això, ha recelat d'algunes declaracions que la presidenta andalusa ha arribat a fer contra l'independentisme. "El greuge territorial és utilitzat per uns i altres per treure'n rendiment electoral, i en alguns casos em sembla molt injust". En aquest sentit ha apuntat que "les posicions més extremes són les que han de fer més esforços d'aproximació", convençut que "al PSOE comencen a veure que s'han d'implicar més en la resolució del conflicte Catalunya-Espanya".

En clau interna, Iceta ha reconegut que pateix pel resultat de les primàries del PSOE, el qual ha dit que no veu "clar". "Crec que serà molt més ajustat del que alguns es pensen. Em preocupa la digestió posterior i que la part que guanyi sàpiga incorporar la part que ha perdut", ha reflexionat, i ha insistit que els ponts al socialisme espanyol estan "molt trencats" perquè hi ha "una lluita fratricida". "És molt dur", ha conclòs.

El líder del PSC presenta la setmana que ve el llibre 'La tercera via. Ponts per a l'acord', on es mostra convençut que el referèndum legal promès pel Govern no se celebrarà i defensa una disposició addicional a la Constitució que reconegui la posició "singular" de Catalunya a l'Estat. Iceta ha defensat les dues idees a l'entrevista, i ha precisat que l'objectiu de reformar la Constitució és "recuperar elements que la sentència de l'Estatut va erosionar i guanyar-ne d'altres", així com incorporar a la carta magna els "drets històrics de Catalunya".

Sobre les inversions promeses per Rajoy a Catalunya, Iceta ha considerat que només són positives si es compleixen. "Les promeses a Catalunya, per molts motius, totes arriben tard", ha dit, i ha recomanat al Govern que exigeixi una "comissió paritària" amb l'Estat i informes de compliment" de les inversions setmanals. "Hem d'exigir mecanismes concrets de verificació".

stats