ELECCIONS CATALANES
Política 02/03/2015

Podem agafa múscul per erigir-se el 27-S en alternativa a CiU

Ubasart rebutja de ple la crida a confluir d’ICV i es presentarà en solitari als comicis

Roger Tugas
3 min
Gemma Ubasart va dirigir ahir la primera reunió del consell ciutadà de Podem Catalunya després d’imposar-se amb un 77% dels vots a les primàries internes del partit.

BarcelonaMàxima ambició a les files de Podem a Catalunya de cara al 27-S. Tot i que tot just ahir es constituïa la direcció autonòmica liderada per Gemma Ubasart després d’haver-se imposat clarament a les primàries internes, la cúpula catalana del partit té molt clar que pretén disputar la victòria a CiU en les eleccions anticipades. A diferència de les enquestes estatals, que permeten a Pablo Iglesias ser optimista respecte a les seves expectatives, els sondejos apunten que la posició de primera força al Parlament se la disputarien CiU i ERC. En unes estatals, en canvi, Podem sí que podria ser el partit més votat a Catalunya. Ubasart, però, aspira a combatre aquest vot dual i, rebutjant el caràcter plebiscitari del 27-S, a vèncer la demoscòpia i erigir-se en recanvi d’Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Les eleccions seran una confrontació de dos models de Catalunya: la dels de dalt, les retallades i la corrupció, representada per Mas, i la de la majoria i la gent corrent que no té comptes a Andorra”, va asseverar la líder autonòmica de Podem. La segona Catalunya, a més, la vol representar en solitari, ja que Ubasart va ser rotunda a l’hora de rebutjar els cants de sirena que el colíder d’ICV Joan Herrera els va llançar dissabte per confluir en una candidatura conjunta el 27-S de la mateixa manera que es presentaran en una mateixa llista a Barcelona. Com els ecosocialistes, Ubasart va titllar Mas de “neoliberal” i “austericida”, però va tancar qualsevol porta a un procés d’unitat supralocal: “Concorrerem sols, amb la marca Podem, a les eleccions catalanes i estatals. Així es va decidir a l’assemblea ciutadana del pavelló de Vistalegre [al novembre, a Madrid]”.

Dos reptes: territori i programa

Més enllà de la tasca estatal que li pugui engreixar les expectatives, la formació també s’espavila per agafar múscul de cara al 27-S. Ahir es va constituir formalment el consell ciutadà, format per 34 persones, a més d’Ubasart, que es dedicaran a dues àrees clau: coordinar els cercles locals amb la direcció autonòmica i preparar un programa per a les eleccions capaç de sumar prou suports. D’altra banda, un grup més reduït de set persones i la líder catalana conformaran el consell de coordinació, amb secretaries concretes. Les setmanes vinents, a més, donaran suport als cercles locals que s’hagin implicat en candidatures ciutadanes, ja que Podem va renunciar a presentar-se amb les seves sigles a les municipals.

Sigui com sigui, el partit té clar que l’alternativa a CiU no passa per l’eix nacional, sinó per prioritzar el debat social. Ubasart també és la secretària estatal de plurinacionalitat i treballa en una proposta de reforma del model d’estat “en clau plurinacional”, però amb “la premissa que qualsevol territori ha de poder dur a terme l’exercici del dret a decidir”. La via escocesa per celebrar una consulta constitueix el full de ruta de Podem per resoldre els anhels catalans, ja que, de fet, encara no ha concretat quin horitzó nacional abanderarà el 27-S. Tot i això, Ubasart va assegurar que la seva formació farà “tot el possible perquè aquesta aposta [per la consulta] es pugui materialitzar”.

ERC admet que no vol complir la Constitució

“Fer estructures d’estat sense tenir estat no és constitucional. Ni ERC, i intentem que CiU tampoc, complirem la Constitució. Farem la independència i això ni és estatutari ni constitucional”, va acceptar ahir a Catalunya Ràdio el secretari general adjunt dels republicans, Lluís Salvadó, que no es va mostrar sorprès pel dictamen del Consell de Garanties Estatutàries contra les seves esmenes a la llei d’acompanyament dels pressupostos. Tot i això, va defensar que cal intentar fer entrar a la llei el compromís d’avançar al màxim per “forçar” CiU a complir-ho.

stats