Política 11/07/2017

El govern espanyol demana a Colau que deixi "l'ambigüitat permanent" amb el referèndum

Arrimadas critica que l'alcaldessa sigui un "baló d'oxigen" per a Puigdemont. La CUP considera que els comuns han comès "un error polític greu"

Ara
2 min
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo

BarcelonaLes "facilitats" que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que posarà perquè a Barcelona es pugui participar al referèndum no han agradat als contraris a l'1-O. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat que "l'ambigüitat no és positiva" i ha instat Colau a pronunciar amb claredat si "respectarà la llei". "Fan declaracions contradictòries i generen confusió a l'opinió pública", s'ha queixat Millo en una entrevista a TV3, on ha insistit que el referèndum és "il·legal" i que no es pot celebrar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, s'ha manifestat en el mateix sentit i ha criticat "l'ambigüitat permanent" dels comuns amb el referèndum. Malgrat això, el dirigent popular s'ha mostrat convençut que Colau "sap que l’Ajuntament no pot cometre cap tipus d’il·legalitat" i que les seves declaracions responen a la "pressió alta" que rep de les veus independentistes.

El portaveu parlamentari dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, ha indicat que tot i que els comuns es mantenen "molt ambigus", la veritat és que no han manifestat públicament el seu suport a un "referèndum il·legal".

Per la seva banda, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha demanat claredat a l'espai dels comuns i els ha plantejat si són capaços de dir el mateix "dilluns, dimarts, dimecres, dijous, divendres, dissabte i diumenge". Tot i això, ha advertit que "la pluralitat es garanteix respectant les lleis".

Un "flotador" per a Puigdemont

Des de Cs també s'ha criticat l'actitud de Colau vers el referèndum. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha acusat l'alcaldessa de ser el "baló d'oxigen" i el "flotador" de Carles Puigdemont. Al partit taronja no l'ha sorprès que l'alcaldessa doni la benvinguda a l'1-O, perquè "va encapçalar la manifestació de l'11 de Setembre i va votar a favor de la independència el 9-N". "Però té un problema: els seus votants no són independentistes", ha raonat Arrimadas.

Tot plegat, després que Colau hagi avançat que votarà l'1-O i que hagi demanat al Govern que concreti quin paper demana als ajuntaments per formalitzar o no el seu suport.

"Un error polític greu"

Per a la CUP, la decisió dels comuns de dissabte passat va ser "un error polític greu". Els anticapitalistes han insistit que l’exercici del dret a decidir, que també defensa Catalunya en Comú, passa per un referèndum "que no és propietat de ningú". Des del Parlament, la diputada i regidora a l’Ajuntament de Barcelona Eulàlia Reguant ha subratllat la importància de garantir el dret de vot a tots els catalans, també al milió i mig que el té a la capital catalana. "És feina de la Generalitat, però també de l’Ajuntament garantir que tothom pugui votar", ha indicat.

stats