POLÍTICA
Política 14/06/2011

El govern espanyol, disposat a retirar les restes de Franco del Valle de los Caídos

El ministre de la Presidència avança que ja hi ha hagut converses “extraoficials” amb la família per si s'han de traslladar les despulles del dictador al cementiri del Pardo, on està enterrada la seva vídua

Agències
1 min
La tomba de Franco, al Valle de los Caídos / GEORGIO

MadridEl govern espanyol està disposat a traslladar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha assegurat, en declaracions a La Sexta, que si la comissió d'experts que estudia el futur del monument proposés retirar les restes de Franco, l'executiu podria fer-ho, i ha informat que, fins i tot, hi ha hagut contactes "extraoficials" amb la família. "Si la recomanació es fes, hauríem de negociar que les restes de Franco es dipositessin al panteó del cementiri del Pardo, que és on hi ha la seva vídua", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi



Tot i això, el ministre ha puntualitzat que si els familiars de Franco es neguessin al trasllat el govern espanyol tindria capacitat per prendre la decisió per ell mateix. Ha considerat preferible, però, que es faci de consens amb la família. Jáuregui ha assenyalat que el fet que el dictador estigui enterrat al Valle de los Caídos "probablement és incompatible des de la perspectiva dels experts amb l'ús sacre de la Basílica" que es vol fer en el futur.

A l'espera de la decisió que adopti la comissió d'experts, Jáuregui ha assenyalat que a ell li "encantaria" que es fes efectiu abans del final d'aquesta legislatura. El ministre ha subratllat que "ja és hora" que "una icona de la repressió del nacional-catolicisme es converteixi en un lloc per a tots, de memòria reconciliada".

stats