En breu
Política 20/06/2012

El govern espanyol promet a les víctimes no negociar amb ETA

2 min
El govern espanyol promet a les víctimes no negociar amb ETA

El camí cap a la pau d'Euskadi ha de ser sense diàleg amb ETA. El govern espanyol no es vol moure ni un centímetre d'aquest ferm compromís que ahir va segellar amb les víctimes del terrorisme quan s'han complert els 25 anys de l'atemptat a Hipercor. "El govern no ha negociat, ni negocia, ni mai negociarà amb ETA ni els seus presos", va prometre ahir el ministre de l'Interior, Jorge Fernández.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre va subratllar que si l'organització va anunciar el 20 d'octubre el cessament definitiu de la violència no va ser "per raons ètiques o morals" ni perquè vulgui ser partícip de la democràcia, sinó perquè ha estat "policialment derrotada per l'Estat". I, en aquest context, el ministre considera que "no hi ha cap marge de negociació" i que l'única sortida és la dissolució. De fet, va deixar clar que l'única interacció amb ETA seran les detencions, tal com ja s'ha demostrat aquest any, en el qual ja s'han detingut 11 presumptes etarres.

"ETA no ha aconseguit els seus presumptes objectius polítics per la via terrorista ni els aconseguirà mai", va etzibar Fernández, un missatge que pot interpretar-se com una advertència a l'esquerra abertzale, que defensa la independència d'Euskadi per la via política. Durant l'acte de lliurament de condecoracions a les víctimes del terrorisme que es va celebrar ahir a Barcelona, Fernández va buscar un acostament als que l'acusen de voler modificar la política penitenciària per afavorir l'acostament de presos sense que demanin perdó a les víctimes i va deixar clar que les reinsercions es faran dins del "marc legal" i un cop s'hagi "complert la pena". El ministre va admetre també que l'Estat ha "reconegut tard el patiment de les víctimes".

Justament ahir l'exlehendakari José Antonio Ardanza va explicar en declaracions a RAC1 que després de l'atemptat d'Hipercor el 1987 l'exèrcit va sondejar fer un altre cop d'estat, segons li va confessar l'expresident Felipe González. Ardanza va recordar que un any abans diversos agents de la Guàrdia Civil i militars van ser assassinats per ETA.

stats