ESTALVI ENERGÈTIC
Política 04/03/2011

Estalvi per decret

Reduir la velocitat a 110 km/h, abaixar el preu dels bitllets de Renfe, posar bombetes de baix consum als fanals o canviar 240.000 pneumàtics. El govern espanyol aprova avui les polèmiques mesures d'estalvi energètic. La Generalitat s'ha plantat i ja ha dit que no hi posarà ni un euro.

Redacció
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El consell de ministres aprova avui les mesures d'estalvi energètic que l'executiu de Rodríguez Zapatero ha anat donant a conèixer durant la setmana per fer front a l'encariment del preu del petroli per la inestabilitat a Líbia. Les mesures anunciades han topat amb l'oposició de la Generalitat i els ajuntaments perquè no estan disposats a pagar-les. El president Artur Mas va deixar clar ahir que no posarà ni un euro per les decisions que el govern espanyol ha pres per unanimitat. "Això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser", va dir Mas des de Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A 110 km/h

Entre les mesures d'estalvi que rebran el llum verd del govern espanyol n'hi ha algunes que ja va estudiar la setmana passada per sorpresa. La més polèmica és la limitació de la velocitat a les autovies a 110 quilòmetres per hora, que ha de permetre estalviar 1.400 milions d'euros evitant la importació de 18 milions de barrils de petroli, un 3% del consum total. S'aplicarà amb 6.000 adhesius que costaran 250.000 euros.

Bitllets de Renfe més barats

El govern espanyol vol que aquesta mesura, juntament amb l'augment del percentatge de biocombustibles a les gasolineres del 5,8% al 7% i la rebaixa d'un 5% d'alguns bitllets de Renfe, s'apliqui dilluns que ve.

Menys llum a les carreteres

Ahir mateix es va conèixer una nova mesura: el ministeri de Foment farà un concurs públic perquè una única empresa subministri l'energia elèctrica per il·luminar les carreteres. Aquesta mesura, juntament amb el canvi de les lluminàries actuals per altres de baix consum, o la utilització de plaques solars, ha de permetre reduir a la meitat la despesa en il·luminació de les calçades de titularitat estatal.

Fanals de baix consum

També hi haurà canvis a les altres carreteres. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, es va reunir amb el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMO), Pedro Castro, per explicar-li que s'hauran de fer canvis en la il·luminació de carrers, carreteres i instal·lacions municipals per aconseguir un estalvi del 42%. També es va plantejar reduir a la meitat l'ús de vehicles dels parcs mòbils.

Canviar 240.000 pneumàtics

Dijous el ministre d'Indústria també va anunciar un pla Renove per tal de canviar els pneumàtics dels vehicles pels de classe 1, que són els que més energia aconsegueixen estalviar. No està clar quina o quines administracions hauran d'assumir el cost que suposi aquesta nova iniciativa.

Apagar els llums dels edificis públics

A les mesures esmentades, s'hi sumaran altres mesures que afectaran els edificis públics, segons ha avançat aquesta setmana el vicepresident primer de l'executiu espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va assegurar que "escandalitza que a les nou de la ni hi hagi organismes oficials sencers encesos".

stats