Política 22/08/2012

El govern espanyol justifica la prohibició d'estelades als estadis per evitar "reaccions violentes"

En una resposta a ERC, l'executiu diu que tot i que "no constitueixen cap infracció" poden generar conflictes on pugui haver-hi "rivalitat esportiva o regional"

Acn
2 min
Estelades en una partit de la selecció catalana / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosh, ha lamentat que el govern espanyol consideri que l'exhibició de l'estelada en recintes esportius "pugui provocar una reacció adversa i violenta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arran "de la gran quantitat de queixes rebudes per aficionats catalans que en accedir a molts recintes esportius de la resta de l'Estat els prohibien entrar i exhibir estelades", el diputat republicà va preguntar si hi havia alguna directiva de l'executiu de Rajoy en aquesta línia.

La resposta ha estat que tot i que "les estelades per elles mateixes no constitueixen cap infracció" poden generar conflictes en "espectacles esportius de masses" on pugui haver-hi "rivalitat esportiva o regional".

Segons ha informat ERC en una nota de premsa, el diputat republicà va preguntar "si hi havia alguna directiva del ministeri o subdelegacions del govern de l'Estat perquè les forces de l'ordre públic encarregades de l'accés dels aficionats no deixessin entrar les estelades i el perquè". El govern, en la resposta, fa recaure la responsabilitat de la decisió de no permetre l'entrada de les banderes en el coordinador de Seguretat.

El diputat republicà després de felicitar-se pel fet que "el govern reconegui que les estelades per elles mateixes no constitueixen cap tipus d'infracció", ha alertat de la "incongruència" que suposa que al mateix temps es pugui prohibir exhibir-les i que "provoqui reaccions adverses i violentes". Per Bosch, "si no hi ha infracció no pot haver-hi prohibició" i, per aquest motiu, exigeix "al govern que actuï d'acord amb aquest precepte legal i no sota els criteris subjectius i aleatoris del policia o el coordinador de seguretat d'aquell estadi".

Bosch s'ha mostrat "sorprès" perquè la resposta del govern entra en "contradicció" amb les declaracions públiques fetes per les autoritats espanyoles durant la final de Copa de futbol en donar el beneplàcit a l'entrada d'estelades al Vicente Calderon perquè no era cap signe violent. A l'hora de la veritat, però, el diputat ha recordat que "a diferència del que passa a la resta de recintes esportius d'Europa i Catalunya, on l'estelada pot entrar i exhibir-se amb normalitat, a Madrid molts policies van prohibir-ne l'entrada".

Alfred Bosch ha manifestat que "la bandera estelada és un símbol de llibertat i concòrdia, no de violència. Són altres, com els estats, els que en nom de la seva bandera han fet guerres i han aplicat la violència".

stats