EL MAPA POLÍTIC CATALÀ
Política 07/08/2011

Qui és qui en l'estiu calent d'ERC

El mapa de les cares d'ERC és determinant per entendre els moviments interns dels últims mesos en el que ha acabat sent un nou estiu mogut a les files republicanes com a conseqüència del procés de renovació arran de la patacada de l'últim cicle electoral

Marc Colomer
2 min
Infogràfic: ÀLEX PODEROSO

BarcelonaEsquerra està immersa en el procés de transició i renovació interna més profund dels últims anys. Les patacades que ha anat acumulant la formació en l'últim cicle electoral –no només en forma de devastació a les urnes, sinó també amb dues escissions- ha fet inevitable una catarsi interna que ha de culminar al congrés de l'1 d'octubre, dues setmanes després del superdissabte per entronitzar Oriol Junqueras a la presidència i Marta Rovira a la secretaria general. Un procés que ha obligat a la generositat de sectors fins fa poc hegemònics al partit que han hagut de decantar-se -no sense recels- per cedir el control a nous dirigents, fins fa poc en la segona línia del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però perquè aquest camí intern no s'acabés convertint en una nova guerra de clans comparable al sagnant congrés del 2008 -amb quatre candidatures enfrontades entre elles- hi han hagut d'interactuar la majoria de famílies internes més o menys alineades. La majoria, però no totes, cosa que ha acabat traslladant la batalla en la tria del cap de llista a Madrid: La (futura) nova direcció aposta per Alfred Bosch, que s'ha d'enfrontar a l'actual secretari general, Joan Ridao, que, amb els seus afins, ha estat exclòs de la nova etapa del partit.

En aquest procés de negociació per a una transició al més pacífica possible després de dècades de relleus traumàtics, ha estat clau la participació de destacats ara ja exdirigents que han entès que només una candidatura de màxim consens a la direcció del partit, amb elements també de l'actual direcció, permetia aturar la constant descapitalització d'un partit que, malgrat haver adquirit molta experiència en el seu pas pel Govern, d'uns anys ençà cotitza a la baixa. El mapa de les cares d'ERC i la relació entre elles esdevé una eina determinant per entendre l'estiu calent dels republicans.

L'univers republicà que us mostra l'Ara.cat és la primera entrega d'una sèrie que, coincidint amb els congressos dels principals partits catalans, ha de culminar en el mapa de l'univers polític dels Països Catalans interactiu.

stats