Política 20/12/2011

Els eurodiputats catalans demanen a la CE que supervisi els pressupostos de la Generalitat

"Seria una manera pràctica i transparent d'examinar si Catalunya compleix amb els seus compromisos pressupostaris"

Acn
2 min
L'eurodiputat Ramon Tremosa, el secretari general d'Afers Exteriors del Govern, Senén Florensa, i el delegat de la Generalitat a Brussel·les, Joan Prat / ACN

BarcelonaEls eurodiputats de CiU, ERC, ICV i PP han proposat aquest dimarts a la Comissió Europea que supervisi també els pressupostos de la Generalitat i no només els del govern espanyol. "Seria una manera pràctica i transparent d'examinar si Catalunya compleix amb els seus compromisos pressupostaris", especialment "tenint en compte la deslleialtat" del govern espanyol "amb l'impagament dels 759 milions d'euros" de l'addicional tercera de l'Estatut, defensen el convergent Ramon Tremosa, el democratacristià Salvador Sedó, el republicà Oriol Junqueras, l'ecosocialista Raül Romeva i el popular Santiago Fisas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC està estudiant si se suma a aquesta pregunta parlamentària. El Govern dóna suport a aquesta idea. Tremosa, Sedó, Junqueras, Romeva i Fisas demanen a la CE si "considera que les regions d'importància sistèmica –per la seva potència exportadora, volum de PIB equivalent al d'alguns estats membres, capacitat fiscal i legislativa...–, com ara Catalunya, podrien participar en el procés de supervisió pressupostària de la UE". Brussel·les analitza actualment els pressupostos estatals abans que s'aprovin per assegurar-se que compleixen els compromisos de reducció del dèficit i el deute, la qual cosa es coneix com semestre europeu.

Pel seu pes econòmic

"Tot i que Catalunya és reconeguda només com a comunitat autònoma, la seva economia és aproximadament tan gran com la de Finlàndia o Portugal i supera la de diversos estats membres", recorden en la pregunta parlamentaria CiU, ERC, ICV i PP. Per això, argumenten que si "Catalunya té una importància sistèmica en el context europeu els seus pressupostos també haurien de ser analitzats" per la CE. A més, "així es donaria una visió global de les despeses i ingressos totals de l'Estat Espanyol i s'analitzarien les conseqüències de les polítiques econòmiques de la UE sobre els serveis públics gestionats per Catalunya", defensen.

Aquesta iniciativa liderada per Tremosa "compta amb el suport del Govern català". Els cinc eurodiputats remarquen en la pregunta parlamentaria que "les regions amb poders fiscals i legislatius com ara Catalunya tenen una gran rellevància si de veritat es vol assolir una coordinació econòmica veritable a nivell europeu". La CE té ara un termini de sis setmanes per respondre.

Altres preguntes conjuntes

En una altra pregunta parlamentaria, presentada la setmana passada, CiU, ERC i ICV ja van protestar per l'impagament dels 759 milions d'euros que fixa l'addicional tercera de l'Estatut, van acusar el govern espanyol d'estar "netejant els seus comptes" en carregar el seu dèficit públic a Catalunya i van demanar a la Comissió Europea i al Consell si creu que "aquesta és la via per recuperar la confiança dels inversors".

stats