Política 21/09/2013

Junqueras dóna allargs a Convergència per anar junts a les eleccions europees

El president d'ERC creu que, per ara, no és la seva prioritat, perquè no vol "desviar l'atenció" sobre els reptes més urgents

Efe
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, no decidirà si el seu partit forma coalició amb CiU en les pròximes eleccions europees del 2014 fins que Convergència aclareixi amb Unió si realment ho desitgen i, en tot cas, fins després que hagi estat fixada la data de la consulta d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha indicat Junqueras, entre les prioritats actuals d'ERC no figura la de preveure les possibles coalicions en què pugui participar de cara a les eleccions europees previstes per al maig del 2014.

En conseqüència, ha afegit, el seu partit "no vol anticipar escenaris futurs" perquè no li interessa "desviar l'atenció" sobre els reptes més urgents. Aquests són, d'una banda "decidir quan tindrà lloc la consulta" d'autodeterminació i "quina serà la pregunta", i, de l'altra, "tirar endavant els pressupostos de la Generalitat del 2014".

"En algun moment caldrà abordar la qüestió de les eleccions europees, però no ara", ha insistit, per apuntar que "abans han de ser resoltes algunes qüestions prèvies", com per exemple "si una coalició amb Esquerra compta amb suport en el conjunt de CiU", s'ha preguntat.

La pertinença a la UE, una arma de pressió de Madrid

Junqueras també s'ha referit a la polèmica oberta per si una Catalunya independent seguiria formant part de la UE o en quedaria exclosa i hauria de negociar posteriorment la seva adhesió.

Segons Junqueras, l'estat espanyol utilitza aquesta qüestió "com una arma de pressió", i "ja que no pot oferir-nos als catalans res d'atractiu pel seu compte" per seguir a Espanya, "llavors es dedica a parlar de la UE", ha apuntat.

Ha volgut precisar, tot i això, que "no hi ha cap directiva europea ni article dels tractats que digui que Catalunya o Escòcia quedarien fora de la UE si constitueixen estats independents", i a això ha afegit: "Ja posseïm la condició de ciutadans de la UE i mai s'ha exclòs ningú per exercir els seus drets democràtics".

stats