CORRUPCIÓ INSTITUCIONAL
Política 18/06/2012

El rei evita fer-se una foto incòmoda amb Dívar

El rei Joan Carles havia de presidir els actes del bicentenrai del Tribunal Suprem, que encara presideix Carlos Dívar. Però la mort del príncep hereu saudita li ha permès estalviar-se una foto incòmoda.

Pere Martí
2 min
Dívar s'haurà de conformar amb la presència del príncep Felip a l'acte del bicentenari del Suprem.

BARCELONAMai una mort havia estat tan ben rebuda per la casa reial espanyola. El rei Joan Carles va trobar l'excusa perfecta per evitar fer-se la foto avui amb el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Dívar, que dissabte es va negar a dimitir malgrat que està acusat de malversació de fons públics. La trobada s'havia de produir durant l'acte del bicentenari del Suprem, que tindrà lloc avui a Madrid, i era una foto incòmoda per al monarca, en un moment en què la polèmica de Botswana encara és recent i el cas Urdangarin està obert als tribunals. L'excusa de Dívar per no plegar i ajornar la dimissió com a president del CGPJ fins a la setmana que ve va ser precisament poder acompanyar el rei en aquest acte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però l'oportuna mort dissabte del príncep hereu de la família reial saudita, Naief bin Abdelaziz -enterrat ahir-, farà que el rei no assisteixi a l'acte d'avui del Suprem. Joan Carles ha delegat la seva presència al príncep Felip, tot i que fins dissabte al vespre l'agenda de la casa reial confirmava que el rei hi aniria. El canvi d'agenda es va comunicar ahir al matí, naturalment sense vincular-lo o justificar-lo amb la polèmica figura de Dívar.

El 2011 hi va enviar el príncep

Curiosament, l'octubre del 2011, quan va morir l'anterior príncep hereu saudita, la decisió va ser la contrària: qui va viatjar a Riad per expressar el condol a la família reial saudita va ser el príncep Felip. Però el juny del 2012 les coses són diferents i la popularitat del rei passa el pitjor moment de la seva història. L'acte d'avui hauria ajuntat la primera autoritat de l'Estat amb la quarta, cosa que hauria evidenciant la crisi institucional que viu Espanya.

La decisió de la casa reial deixa plantat Dívar, que va utilitzar l'acte d'avui per ajornar una dimissió que teòricament s'ha de produir en un nou ple que el CGPJ farà dijous. Però fons judicials no descarten que es produeixi abans, potser demà mateix, un cop hagi passat la celebració del bicentenari. Encara ahir, vocals del Consell com Margarita Robles insistien a recordar que la dimissió és "l'única solució possible" i va advertir que no es pot demorar.

Venda de tancs i del TGV

Tot i la precipitació, la casa reial va farcir el viatge de Joan Carles de càrrega diplomàtica i no només donarà el condol al rei Abdal·lah a la ciutat de Taig, on resideix a l'estiu, sinó que també es traslladarà a Jiddah per donar el condol al príncep Salman bin Abdelaziz, l'actual ministre de Defensa que es perfila com a futur príncep hereu.

Salman va ser al Palau de la Zarzuela la setmana passada en el marc d'una visita oficial a Espanya per estudiar la compra de més de 200 carros de combat Leopard per valor d'uns 3.000 milions d'euros, que seria el contracte més substanciós de la història de la indústria militar espanyola i al qual opta l'empresa General Dynamic Santa Bárbara. La decisió és a les seves mans, com al seu dia també va ser l'artífex de les concessions de les obres del TGV entre Medina i la Meca. Fonts de la casa reial destacaven ahir "l'especial relació" que uneix Joan Carles amb el príncep Salman.

stats