Política 21/11/2014

Els Pujol, Camacho, Montoro i Fernández Díaz: qui haurà de comparèixer al Parlament?

Els vots de CiU i PSC veten les compareixences de Felip Puig i Germà Gordó i de molts dels col·laboradors de Pujol, com Alavedra o Prenafeta

Laia Vicens
5 min

BarcelonaLa comissió sobre el frau i l'evasió fiscals i la corrupció política, que engloba també el cas Pujol, ha començat a caminar aquest divendres al Parlament, amb l'aprovació de les persones que es cridaran a comparèixer al Parlament. Els grups van presentar uns 400 noms, tot i que el PSC i el PP finalment n'han retirat molts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En total, hi haurà uns 90 testimonis i uns 60 experts, tot i que hi ha persones que s'han votat en les dues categories i caldrà decidir en qualitat de què compareixen, finalment. En total, seran prop de 150 persones. Aquesta és la llista:

Sí que hauran de comparèixer al Parlament:

La família Pujol

Una de les poques compareixences que ha obtingut els vots unànimes a favor és la compareixença de l'expresident Jordi Pujol. També hauran de comparèixer els seus fills Jordi, Oleguer, Pere, Marta i Oriol, tot i que CiU hi ha votat en contra, així com la seva dona Marta Ferrusola.

Polítics

Tot i que el PSC i el PP hi han votat en contra, la compareixença de la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha tirat endavant. Precisament, arran del cas Método 3, també serà cridada a comparèixer l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victòria Álvarez, que en una conversa gravada al restaurant La Camarga amb la líder popular va confessar-li que el primogènit dels Pujol portava bosses plenes de bitllets des d'Andorra. En relació a aquest cas, també es cridarà al director de l'agència de detectius Método 3, Francisco Marco.

També compareixerà l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, tot i els vots contraris del PSC. D'aquest partit, també acudiran a la comissió els exsecretaris d'organització José Zaragoza i Daniel Fernàndez.

El ministre d'Hisenda, Cristòbal Montoro i el d'Interior, Jorge Fernández Díaz, també seran cridats al Parlament. Del PP, també acudirà al Parlament Jorge Moragas, el cap de gabinet de Rajoy, i l'exministre de l'Interior i exsecretari general del PP, Ángel Acebes. L'actual secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, serà cridada a comparèixer. Com amb Acebes, el PSC i el PP hi han votat en contra i CiU s'ha abstingut. També els extresorers del PP Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta.

L'eurodiputat de C's Javier Nart serà avisat de la compareixença. El seu partit ha votat a favor que se'l cridi.

Representants d'institucions

L'exguàrdia civil José Matas Zapata també serà avisat per venir a la comissió, així com el director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó.

Així mateix, l'ex fiscal anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo, i l'exfiscal superior de Catalunya, José María Mena Álvarez, seran cridats a comparèixer. Els dos casos s'han aprovat per unanimitat. També amb el suport de tots els grups es cridarà al director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, serà avisat, així com l'exdirector de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manel Hernández. Acudirà també al Parlament l'exvicepresident de la Diputació de Barcelona, Josep Tous.

Món econòmic

CiU s'ha quedat sola votant en contra de la compareixença de molts empresaris, com per exemple el president de GBI Services, Gustavo Buesa, l'assessor fiscal Joan Sánchez Carreté, l'empresari de Life Mataró Alejandro Guerrero, l'empresari de Comsa Emte i fundador de CDC, Carles Sumarroca, i el seu fill, Carles Sumarroca Claverol. CiU també ha sigut la única en votar en contra la compareixença de l'empresari i pare de Mercè Gironès (exdona de Jordi Pujol Ferrusol), Ramon Gironès. La pròpia Mercè Gironès també compareixerà al Parlament.

El mateix ha passat amb el president de Copisa, Josep Cornadó, i amb el conseller delegat, Xavier Tauler, l'empresari de Servitransfer, Josep Mayola, així com amb l'arquitecte Xavier Corominas, i el president d'ISOLUX Corsan, Luis Delso Heras o els empresaris de Alta Parners, Sergi Alsina, i Focio, Laura Cutillas.

Tots els grups, excepte el PP, que s'ha abstingut, han demanat que vingui a explicar-se el president de la Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco, ja que és el banc on presumptament Pujol hauria tingut oculta la seva fortuna. També serà cridat a comparèixer el president d'Andbank, Manel Cerqueda, així com el conseller delegat de la mateixa entitat, Jordi Comas Planas.

El PP també s'ha abstingut en la sol·licitud de compareixença de Santiago Menéndez Menéndez, director de l'Agència Tributària.

No hauran de comparèixer al Parlament:

Persones properes a Pujol

La pinça CiU-PSC ha tombat moltes compareixences, com la de l'exconseller de la Generalitat, Macià Alavedra, l'exsecretari general de la Presidència, Lluís Prenafeta, l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, els empresaris Jordi Montull, Vicenç Gavaldà i Fidel Pallerols, l'exdiputat de CiU Jaume Camps, o l'empresari i expresident de la Fundació Orfeó Català, Fèlix Millet. Tampoc serà cridada l'ex secretària personal de Pujol, Carme Alcoriza.

Familiars de Pujol

Ni Mireia Pujol Ferrusola, ni l'exdona d'Oriol Pujol, Anna Vidal, aniran al Parlament. Tampoc hi acudirà la germana de Jordi Pujol, Maria Pujol i Soley (ho han frenat CiU i PSC).

Membres del Govern

Finalment, no acudirà el president de la Generalitat, Artur Mas, gràcies als vots contraris de PSC, ERC, i CiU i les abstencions del PP.

Els vots de CiU-PSC també han vetat la compareixença que PP, C's i la CUP havien demanat del conseller d'empresa i ocupació i exconseller d'Obres Públiques, Felip Puig, així com la del conseller de Justícia, Germà Gordó. Els germans de Puig, Oriol i Jordi, tampoc seran cridats a comparèixer gràcies als vots en contra de PSC i CiU.

Polítics

Els expresidents dels governs espanyols José María Aznar i Felipe González s'estalviaran de venir, gràcies als vots en contra de la seva compareixença de PSC, CiU i PP.

No hauran de comparèixer l'exvicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, que va manifestar en una entrevista de ràdio que era «un 5% de comissions» i no un 3%, com havia anunciat Pasqual Maragall al Parlament, ni tampoc l'expresident de la Generalitat José Montilla.

L'exdirector general de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, tampoc hi acudirà, així com els exconsellers d'Obres Públiques (1980-1983), Josep Cullell i Joaquim Nadal (amb el govern tripartit), també gràcies als vots de CiU-PSC. Uns vots que també han impedit la compareixença de l'exdiputat socialista Luis García Luigi, de l'exdiputat de CiU al Congrés Miquel Roca Junyent, de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz.

Empresaris i món econòmic

L'empresari José María Penin no anirà al Parlament. La pinça CiU-PSC també ha vetat la compareixença de l'empresari Javier de la Rosa, de KIO Espanya, la de l'empresària Mercè Riera, i de l'exdirector de financer de Casinos, Jaime Sentís, així com les dels exgerents d'Adigsa, Josep Fontdevila i Jordi Huguet.

L'exdirector de l'Agència Catalana de l'Aigua, Joan Lluís Quer, tampoc haurà d'anar al Parlament.

Altres

No vindran l'advocat i historiador Francesc Cabana (CiU i PP hi han votat en contra i ERC s'ha abstingut), ni el també advocat Joan Piqué Vidal (PSC i CiU hi han votat en contra).

stats