Política 19/06/2017

Els familiars de les víctimes d'Hipercor no obliden la "barbàrie" d'ETA i lamenten haver estat oblidades per les institucions

Colau i Puigdemont demanen "perdó" perquè no sempre se'ls ha tingut en compte. Zoido recorda que no es pot ser equidistant entre víctimes i botxins.

Aleix Moldes
3 min
Polítics i familiars de víctimes del terrorisme han homenatjat les 21 persones mortes i 45 ferides en l'atemptat d'Hipercor, el 19 de juny del 1987

Barcelon30 anys després del 19 de juny del 1987 ha tornat a ressonar l'explosió del cotxe bomba amb què ETA va matar 21 persones a l'Hipercor de l'avinguda Meridiana de Barcelona. Des del monòlit que recorda les víctimes, el president de l'associació de víctimes, José Vargas, ha recordat les famílies que es van trencar aquell divendres a la tarda i ha subratllat que no oblidaran mai la "barbàrie perpetrada pels assassins" de la banda terrorista ETA. Vargas ha lamentat que no sempre s'hagin sentit acompanyats per les institucions i tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han reconegut l'error i han demanat perdó a les víctimes per no haver-les tingut tan presents com mereixien.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui és dia per al record i la memòria, perquè no s'oblidi mai els que en un fatídic dia van patir la barbàrie d'uns assassins. Desgraciadament, els que els van avalar avui tornen a ser a les nostres institucions democràtiques", ha lamentat Vargas. El 19 de juny es recorda totes les víctimes mortals d'ETA, 54 a Catalunya i 853 arreu de l'Estat. "Les víctimes del terrorisme mai hem actuat amb intenció de revenja", ha afegit Vargas, malgrat que s'ha queixat de la presència de l'esquerra abertzale a les institucions i ha reclamat un canvi legal perquè els delictes per terrorisme no prescriguin mai.

Puigdemont ha sigut l'últim a parlar. Un grup reduït de persones l'ha increpat cridant en castellà "colpista", "visca Espanya" i "van morir per Espanya", referint-se a les víctimes mortals d'Hipercor. Ha sigut el president de l'associació catalana el que ha elevat el to de veu per reclamar que ningú convertís l'acte d'homenatge en un acte polític.

"No hi ha paraules per descriure el patiment que heu viscut. És en moments com aquells que les societats madures veuen reforçats els seus vincles i també la solidaritat i el reconeixement", ha destacat Puigdemont. "Avui certament no tenim la violència d’ETA, però l’amenaça terrorista global continua vigent, i mereix que els responsables polítics estiguem a l’alçada per poder garantir la seguretat dels nostres conciutadans", ha afegit tot seguit.

Per la seva bada, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha agraït la tasca constant dels cossos de seguretat en la lluita contra el terrorisme, ha garantit que hi ha màxima col·laboració entre les diferents policies de l'Estat -també els Mossos d'Esquadra- i ha subratllat que "no es pot ser equidistant entre les víctimes i els botxins".

L'acte d'homenatge es fa cada any, però l'efemèride que es complia aquest 2017 ha fet que prop de 200 persones s'hagin acostat al monòlit que recorda els 21 morts i els 45 ferits d'aquella tarda de divendres. "Massa poques", reconeixien alguns veïns del barri que van viure en primera persona l'atemptat.

La representació institucional ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al qual han acompanyat els consellers d'Interior, Jordi Jané, i el de Justícia, Carles Mundó. Per part del govern espanyol, hi han assistit els ministres de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. També hi han participat el lehendakari, Íñigo Urkullu, que abans s'havia reunit en privat amb Puigdemont; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la presidenta de l'associació estatal de víctimes del terrorisme, Mari Mar Blanco, i representants de la majoria de grups parlamentaris -no s'hi ha vist la CUP.

A més de les autoritats polítiques, hi han assistit representants de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Guàrdia Urbana, els Bombers i els Mossos d'Esquadra, que el 1987 encara no tenien competències en seguretat ciutadana però també van col·laborar en les tasques de rescat. Associacions de víctimes, familiars i amics també han volgut recordar les 21 persones que van perdre la vida a l'Hipercor en el monòlit que els homenatja a l'avinguda Meridiana.

L'acte ha acabat amb una ofrena floral conjunta a les víctimes i amb la interpretació del 'Cant dels ocells' a càrrec de l'escola de música Sis Cordes de Lloret de Mar.

stats