POLÍTICA
Política 10/09/2011

Mas carrega de responsabilitat els catalans i els exigeix "creure en nosaltres mateixos"

El president afirma que cal actuar amb "intel·ligència" davant el qüestionament de la immersió

Ferran Casas
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest dissabte en el seu primer discurs institucional en motiu de la Diada de Catalunya una crida als catalans a no deixar-se impressionar ni arrossegar per les contrarietats i alçar la vista. "Podríem ser un poble derrotat, però som un poble viu i amb futur", ha afirmat en el discurs des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat i emès per televisió de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha cridat a convertir "les dificultats en estímuls" a l'hora de fer front a la crisi econòmica i, en el pla polític, a posar de nou en valor el millor llegar de la història de Catalunya: "La voluntat de ser, de progressar i d'anar endavant". El discurs ha estat de fons però també amb quatre referències molt clares al moment polític actual. El president ha abordar la crisi econòmica i les retallades, l'impacte polític del moviment dels indignats, la modificació de la Constitució impulsada pel PSOE i el PP i la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que posa en qüestió el sistema d'immersió lingüística en català que durant els darrers anys s'ha fet servir a la xarxa pública.

Sobre les retallades ha afirmat que "no és cert que ens trobem davant un afebliment irreversible de l'estat del benestar". Llençant un retret al tripartit per l'herència rebuda ha indicat que "un llegat de deutes impagables no fóra èticament acceptable". Pel que fa als indignats Mas ha asseverat que "no podem deixar que s'instal·li entre nosaltres una actitud destructiva cap al sistema de representació democràtica, el centre del qual és el Parlament".

Amb la immersió ha reiterat que el seu govern no farà passos enrere i que davant fets com "la modificació unilateral de la Constitució que trenca les regles del joc de la Transició" cal actuar "amb intel·ligència". El president ha indicat que el catalanisme es veu "reforçat" en les seves aspiracions però que ho fa i ho ha de seguir fent "més enllà del malestar o del ressentiment puntual" per la visió "uniformista i excloent" d'Espanya que van configurant el PSOE i el PP.

stats