Política 15/09/2017

Maza diu que els catalans estan "abduïts" i avisa que votar o donar suport a l'1-O queda "fora de la llei"

Assegura que assistir a meses del referèndum podria ser "cooperació essencial" en un "acte il·legal"

Ara
2 min
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, durant l'anunci de la dimissió de Manuel Moix com a fiscal en cap Anticorrupció. EFE

BarcelonaEls catalans estan "fora de la llei" si donen suport al referèndum o van a votar l'1-O. Així ho ha afirmat aquest divendres el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, en declaracions a la Cope, des d'on ha insistit que "milers i milers" de ciutadans de Catalunya estan "abduïts" i que "els estan enganyant" quan els diuen que la consulta té cobertura legal. "És rotundament fals [...] Estaran fora de la llei quan donin suport o un dia votin en aquest referèndum, que és il·legal", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Maza ha afirmat que assistir a les meses de la votació podria ser "cooperació essencial per a la celebració d'un acte il·legal", i ha assegurat que les persones en qüestió estarien "incorrent en responsabilitat". No obstant això, ha aclarit que no es tractaria d'un "delicte habitual", perquè "involucra molta gent", i que, per tant, ja es veuria sobre qui recauen les responsabilitats.

El fiscal, però, ha justificat el fet d'haver demanat investigar els més de 700 alcaldes que cediran locals l'1-O dient que no es poden "seleccionar només uns determinats alcaldes, quan tots han fet el mateix". En aquest cas, ha puntualitzat, és "un acte contributiu, clar i eficaç de facilitar mitjans per cometre un delicte". Maza ha explicat que caldrà estudiar si els alcaldes que finalment cedeixin locals estan cometent delictes de desobediència i prevaricació –castigats amb inhabilitació– o també de malversació de diner públic, que els podria arribar a comportar penes de fins a 8 anys de presó.

Pel que fa a l'acte d'aquest dijous d'inici de la campanya unitària del referèndum, a Tarragona, Maza ha explicat que s'haurà de valorar si es va incórrer en algun delicte, i ha assenyalat que si es van gastar diners públics per a l'organització –"si hi ha hagut lloguers o contractes pagats amb fons públics"– es va cometre malversació. En principi, ha afegit, les persones que van assistir de públic al míting estarien dins el seu "dret d'assistir a un acte multitudinari".

stats