CAS GÜRTEL
Política 12/07/2011

La fiscalia demana que jutgin Francisco Camps

El ministeri públic manté la seva petició després de la vista prèvia celebrada aquest dimarts. La defensa demana que s'arxivi el cas. El jutge té tres dies per decidir i la resolució ja no tindrà marxa enrere

Efe
3 min

ValènciaLa Fiscalia Anticorrupció ha demanat aquest dimarts que es jutgi el president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, per rebre regals de la trama Gürtel, mentre que la seva defensa ha demanat el sobreseïment de la causa en estimar que no existeix el delicte de suborn passiu impropi que se li imputa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han exposat ambdues parts en la vista prèvia que s'ha celebrat avui al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià per resoldre si s'ha de portar a judici Camps i altres dirigents de la Generalitat i del PP valencià implicats en la mateixa causa.

La Fiscalia manté la seva petició d'una pena de multa de 41.250 euros per a Camps, l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa i l'excap de gabinet de la conselleria de Turisme Rafael Betoret, i de 35.000 euros per l'exvicepresident del govern valencià Víctor Camps.

L'acció popular, exercida pel PSPV-PSOE, manté la petició de tres anys de presó i vuit d'inhabilitació per al president de la Generalitat, encara que també demana alternativament una pena de multa, segons han informat fonts jurídiques.

En concloure la vista, l'advocat de Betoret, Ignacio Peláez, ha assegurat que les acusacions "no han aportat cap element incriminador" en aquesta sessió per mantenir les seves imputacions.

Per contra, considera que el cas "està millor que abans" per a les defenses, ja que la declaració dels perits, segons diu, no ha acreditat que els famosos vestits fossin pagats per les societats vinculades a la suposada trama corrupta.

Segons fonts pròximes al cas, un dels treballadors de la botiga madrilenya de Forever Young ha reconegut davant el jutge que els seus superiors li van ordenar modificar els registres informàtics de les comandes de Camps per atribuir-les al gerent d'Orange Market, Álvaro Pérez, El Bigotes.

L'audiència preliminar que s'ha fet aquest dimarts -tràmit que preveu la Llei del Jurat- ha començat a les deu del matí i s'ha prolongat, amb un recés de dues hores, fins a les vuit del vespre.

Ara, el magistrat instructor, José Flors, té un termini de tres dies per dictar una resolució, que en cas de ser favorable a l'obertura de judici oral no podrà ser recorreguda.

A la vista han comparegut tres perits -dues de l'Agència Tributària i un auditor proposat per Camps- i sis testimonis, entre els quals hi havia el sastre i exempleat de les botigues madrilenyes Milano i Forever Young, José Tomás.

En declaracions als periodistes en la seva arribada al Palau de Justícia, Tomás ha assegurat que el president de la Generalitat "no ha pagat ni una pesseta" de les peces de vestir que va adquirir en l'establiment de Forever Young.

"A hores d'ara no sé com es pregunten qui va pagar els vestits. No hi ha dubte que ell no els pagava, ni el jutge en té cap dubte", ha dit. A més del sastre, també han testificat dos treballadors de Forever Young, un xofer i un escorta de Camps, i un dels gerents de l'empresa Orange Market, Cándido Herrero, societat considerada com la filial valenciana de la trama.

Camps, Costa, Campos i Betoret neguen haver rebut cap regal per part de les empreses o gestors vinculats a la xarxa Gürtel, i asseguren que sempre han pagat les peces de vestir que van adquirir en les esmentades botigues.

El president de la Generalitat ha assistit avui a un acte a Brussel.les per reclamar la construcció del Corredor ferroviari Mediterrani i, en ser preguntat per aquest acte judicial, ha contestat que l'única cosa important del dia era "la gravíssima situació econòmica" d'Espanya.

La causa va recaure en Flors l'abril del 2009, després que el jutge Baltasar Garzón s'inhibís en favor dels tribunals valencians, i a l'agost d'aquest mateix any la Sala Civil i Penal del TSJ, encapçalada pel llavors president d'aquest organisme judicial, Juan Luis de la Rúa, va arxivar el cas.

Abans d'aquest arxivament, l'instructor va emetre una interlocutòria en què afirmava que unes peces de vestir adquirides per Camps i la resta d'imputats en les esmentades botigues van ser pagades per societats vinculades a la trama.

Al maig de 2010, el Tribunal Suprem va anul·lar la decisió del TSJ i va ordenar que es reprengués la investigació, per la qual cosa Flors continua les diligències.

Des d'aquest moment, les diferents parts implicades en el procés han interposat prop d'un centenar de recursos, i a més es va obrir una investigació judicial paral·lela per un presumpte finançament irregular del PP vinculada també a la xarxa Gürtel.

stats