15/10/2017

Els fiscals desaconsellen a Maza portar Puigdemont al Suprem

3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, al maig.

PeriodistaEls fiscals de la sala penal del Tribunal Suprem van desaconsellar el 9 d’octubre al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, que presentés una nova querella contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant l’Audiència Nacional o el Tribunal Suprem. Maza va reunir aquest òrgan informal per plantejar l’opció de querellar-se per rebel·lió o sedició contra Puigdemont. Per àmplia majoria, els dotze fiscals assistents l’hi van desaconsellar al·legant que, com a aforat, el president del Govern ha de ser jutjat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). I encara que se suspengués Puigdemont temporalment, els fiscals van recordar a Maza que mantindria la seva condició d’aforat, tret que la suspensió fos definitiva. Entestat a portar el cas a Madrid, Maza va anunciar que convocaria els 25 membres de la junta de fiscals de sala del Suprem, la cúpula de la fiscalia, però, de moment, no ho ha fet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La querella criminal pel delicte de rebel·lió es basaria en els fets en què la participació del president de la Generalitat està acreditada. Un dels quals, els seus tuits per informar sobre els nous dominis web (situats a Luxemburg i Londres, entre d’altres) del referèndum de l’1 d’octubre, quan les pàgines originals ja havien estat tancades per ordre judicial. En un informe, la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat encaixava l’obertura d’aquestes webs amb un delicte comès fora d’Espanya, cosa que, en el cas d’una persona no aforada, posaria els fets sota la competència de l’Audiència Nacional. Però no amb l’aforament en vigor, com li van reiterar els fiscals de la sala penal. Aleshores, Maza va obrir la possibilitat de recórrer al Tribunal Suprem, però els fiscals li van recordar que és el TSJC el que està designat per jutjar els aforats de la Generalitat.

La construcció jurídica que Maza i alguns dels seus assessors han elaborat és considerar els dominis web creats a l’exterior, els actes “tumultuosos” del 20 de setembre davant la seu de la conselleria d’Economia, i la resistència de la població durant l’1 d’octubre -a més de la desobediència a les resolucions del TC- com un delicte continuat de rebel·lió. I a aquests fets s’hi afegiria el document de la declaració d’independència que Puigdemont (i els diputats de JxSí i de la CUP) va firmar el dia 10 a l’auditori del Parlament.

Els fiscals van recomanar a Maza que, si vol seguir amb la querella per rebel·lió que va avançar l’ARA la setmana passada, s’hauria de vehicular a través del TSJC. És a dir, s’hauria d’ampliar la querella per prevaricació, desobediència i malversació que ja s’està instruint contra Puigdemont i els consellers del Govern.

A punt per a l’aplicació del 155

El fiscal general de l’Estat està entestat a transferir la investigació sobre Puigdemont a Madrid. La idea, que comparteixen el president del Tribunal Suprem i el del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, és que la querella contra els membres del Govern s’està endarrerint pel clima polític i social de Catalunya.

La impressió, segons fonts judicials, és que Maza té a punt la querella a l’espera de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. El fiscal general ja va advertir de la possibilitat de detenir Puigdemont pel delicte de malversació, i ara pensa en la detenció per delictes com rebel·lió i sedició, amb penes molt més importants -entre 15 i 25 anys i fins a 15 anys, respectivament.

stats