POLÍTICA
Política 10/05/2011

El PSC es quedarà sol al Congrés en la votació pel finançament

Aquesta tarda es vota la moció de CiU que reclama per a aquest any els 1.450 milions del fons de competitivitat. Els 25 diputats socialistes votaran amb el PSOE. Han presentat una esmena on aposten per la negociació. Encara no se sap què farà el PNB

Redacció
3 min

BarcelonaEl Congrés debat aquesta tarda la moció de CiU perquè l'Estat pagui aquest any els diners previstos pel 2011 del fons de competitivitat. La moció, a falta de pocs dies per a les eleccions municipals del 22-M, compromet al PSC, que tot apunta que acabarà votant al costat del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els 25 socialistes catalans del Congrés votaran, a diferència de com ho van fer al Senat en una moció de l'Entesa, en contra de la presentada per CiU per reivindicar els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat. Aquesta vegada, a més, ho faran sols, ja que fins i tot el PP de Mariano Rajoy se sumarà a la iniciativa.

El panorama és el que més interessa CiU i espanta el PSC: els socialistes catalans votant al costat del Govern espanyol, que nega uns diners que entenen que Catalunya hauria de cobrar enguany.

Esmena del PSC i PSOE

Ahir al vespre el Grup Socialista del Congrés va moure fitxa i va presentar una esmena a la moció de CiU en què aposta perquè el conflicte sobre el traspàs dels 1.450 milions a Catalunya es resolgui a través de la negociació entre els dos governs.

El diputat del PSC Daniel Fernández ha demanat a CiU que "demostri" la seva voluntat de solucionar el litigi que enfronta els dos governs i "doni suport" al seu text "en comptes d'utilitzar aquesta votació per fer electoralisme al costat del PP".

CiU decideix avui

CiU decidirà aquest dimarts si accepta o no la substitució de la seva moció pel text que plantegen els socialistes catalans i espanyols. El text que han acordat i registrat els socialistes insta el govern espanyol "al compliment de tots els compromisos derivats del vigent acord de finançament autonòmic, particularment els previstos als articles 19 a 24 i la disposició transitòria de la llei de finançament", tot i que no fa referència al pagament del fons de competitivitat aquest 2011, com demanen el PSC, CiU i el Govern de la Generalitat, o al 2013 que és quan el govern espanyol considera que cal fer-ho.

En un segon punt, PSC i PSOE demanen al govern espanyol que "convoqui a tal efecte els mecanismes bilaterals de negociació Estat-CCAA per acordar la concreció i aplicació d'aquests compromisos".

El text és fruit de la negociació interna que ha conduit el diputat del PSC Daniel Fernández, que també portaveu adjunt del Grup Socialista al Congrés dels Diputats. Fernández havia anunciat divendres passat la seva voluntat de presentar una esmena que permetés fer passos endavant per a l'acord.

Previsiblement, el text original obtindria com a mínim els vots del PP, ERC i ICV. Malgrat tot el resultat de la votació és incert i depén en bona mesura del sentit final del vot del PNB –que es va abstenir al Senat quan es va votar una iniciativa semblant d'ERC.

El PNB encara no se sap què farà

Els sis diputats del PNB es reuneixen aquest matí per decidir el sentit del seu vot. Hauran de triar si s'alineen amb el PSOE ara que hi ha bona sintonia per la legalització de Bildu o si segueixen fidels a la reciprocitat que tenen amb CiU en la votació de propostes en matèria econòmica.

En tot cas, encara que els nacionalistes bascos es decantessin pel a la moció, els seus 6 diputats sumats als 10 de CiU, els 5 d'ERC-ICV-IU i els 154 del PP arriben a la majoria (175) del Congrés pels pèls. Però, en plena campanya electoral, es preveu un ple amb moltes absències, així que l'aprovació o no de la moció també dependrà de l'índex d'assistència a la cambra baixa. També caldrà veure què fan Coalició Canària i Nafarroa Bai.

stats