Política 03/03/2016

El monument franquista de Tortosa divideix JxSí: CDC i ERC voten separats per primera vegada

Prospera per només un vot de diferència una moció que insta l'Ajuntament ebrenc a retirar l'estàtua sense fer la consulta

Laia Vicens / Gerard Pruna
3 min
El monument franquista de Tortosa divideix JxSí: CDC i ERC voten separats per primera vegada

BarcelonaEl monument franquista que hi ha enmig del riu Ebre a Tortosa ha dividit Junts pel Sí i ha provocat que, per primera vegada aquesta legislatura, CDC i ERC votin separats. La votació s'ha produït en el marc d'una moció de la CUP sobre la memòria històrica, la simbologia i la nomenclatura feixista. El punt de la discòrdia és el que insta l'Ajuntament de Tortosa a retirar immediatament el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre "sense cap mena de consulta o dilació", que s'ha aprovat només per un vot de diferència (43 a favor, 42 en contra i 46 abstencions).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La problemàtica a Junts pel Sí rau en què l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat recentment fer una consulta -que es farà el proper juny- per decidir si es retira o no el monument de l'Ebre, una iniciativa que té el suport de 19 dels 21 regidors del ple, inclosos els d'ERC. La diputada de Junts pel Sí (ERC) Montserrat Palau ha admès que la seva formació és "plural" i que en aquest tema no estan "absolutament d'acord". Ara bé, qui ha marcat perfil ha estat la seva companya de files Meritxell Roigé, que també és tinent d'alcaldessa de Tortosa.

El monument franquista de Tortosa divideix JxSí: CDC i ERC voten separats per primera vegada

Roigé ha defensat "l'autonomia local" del consistori tortosí, també com una de les "bases" d'un eventual estat català. "El govern municipal de CiU amb el suport d'ERC ha decidit fer una consulta, i ara alguns aquí no ho volen", ha dit en al·lusió a ERC, a qui ha acusat -veladament- de tenir "temor" al que pugui decidir la ciutadania. Roigé ha retret al PSC i Catalunya Sí que es Pot que durant les etapes de governs d'esquerres a Tortosa "no es fes res" per treure el monument.

Davant la llibertat de vot a Junts pel Sí, ERC ha optat per abstenir-se (com també ha fet Ciutadans i independents com Toni Comin o Germà Bel) i CDC per votar en contra (juntament amb el PP). Els independents del grup han votat diferents opcions. Per exemple, Carme Forcadell, Eduardo Reyes, Raül Romeva i Lluís Llach han votat a favor de la retirada del monument, com també han fet la CUP, Catalunya Sí que es Pot i el PSC.

Des de la CUP, Mireia Boya ha defensat la moció i ha dit que no només la CUP demana retirar ja "l'atrocitat" del riu, sinó que també ho reclama el Síndic de Greuges, el Memorial Democràtic i diversos estudis. De fet, la diputada cupaire ha afirmat que la Transició va permetre que perdurés un "franquisme sociològic" que ha provocat que hi hagi "molts alcaldes que són filofranquistes" i que no tenen "valentia per treure símbols ni restituir la memòria". És una al·lusió velada a l'alcalde de Tortosa, de CDC, Ferran Bel.

Bel diu que la moció "no canvia res": "Em dec al ple"

En declaracions a l'ARA, l'alcalde de Tortosa ha assegurat que la moció "no canvia" els seus plans i ha confirmat que la consulta es mantindrà. "El meu únic compromís és amb Tortosa, jo em dec al ple", ha assegurat, i ha explicat que ell com a alcalde també ha instat moltes vegades al Parlament de Catalunya "a fer coses i no m'han fet mai cas".

Bel ha posat en entredit el paper d'ERC, encara que veladament. S'ha limitat a dir que se sent "molt orgullós" de pertànyer a una formació política com CDC, que "respecta i valora el treball municipal". Era una al·lusió als republicans, que a Tortosa van acordar amb CiU fer una consulta per decidir què fer amb l'estàtua franquista, mentre que al Parlament s'han abstingut. Bel no ha volgut avançar el sentit del vot de CDC en la consulta -ha demanat esperar a "acordar" la pregunta amb la resta de grups parlamentaris-, però ha dit que "segurament" donaran llibertat de vot tant als regidors com als simpatitzants del partit.

En relació a les crítiques de la CUP, que l'han acusat de "filofranquista", Bel ha afirmat que "no sent qui vol sinó qui pot" i, irònic, ha afirmat que davant de "gent tant superior moralment i intel·lectualment", no se sent capacitat per respondre. Ha afegit, això sí, la CUP no vol que es consulti sobre el monument, igual com "Franco segurament no ho voldria".

El Parlament condemna el franquisme i el feixisme

La discòrdia entre les files de Junts pel Sí pel monument de Tortosa ha atret tota l'atenció, però el cert és que la moció també ha servit per condemnar "totes les formes de feixisme, inclosa la dictadura franquista", un punt que ha estat votat per unanimitat.

stats