LES FINANCES DE LA GENERALITAT, TOCADES
Política 15/02/2011

El govern espanyol deixa sol el PSC en donar per bons els comptes de CiU

El PSC denunciava ahir que Mas estava exagerant els comptes per retallar en polítiques socials, i rebaixava les necessitats de la Generalitat a 8.800 milions davant el 11.000 que ha calculat el Govern, però avui Salgado ha dit que no té motius per dubtar dels números del govern d'Artur Mas

Redacció
2 min
Isidre Fainé, president de La Caixa i també de la Confederació estatal de caixes d'estalvi, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl govern espanyol s'ha desmarcat implícitament aquest matí del PSC pel que fa a la situació financera de la Generalitat. Per una banda, la ministra espanyola d'Economia, Elena Salgado, ha assegurat a Brussel·les que "no dubta" dels comptes de la Generalitat: "No tinc raons per dubtar del que han certificat els interventors". Salgado, que ha assistit a Brussel·les a la reunió dels titulars d'Economia dels 27, ha contradit així el PSC, que ahir va trencar el silenci i va fer públic un document sobre les necessitats de tresoreria de la Generalitat per contrarestar el del Govern. Segons el PSC, la Generalitat necessita 8.800 milions i no 11.000, com ha afirmat el govern Mas. Pels socialistes catalans, Mas està exagerant el deute per aplanar el terreny davant eventuals retallades socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També el ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, ha qualificat de "rigorós i seriós" el pla de sanejament elaborat per la Generalitat, per la qual cosa dóna per fet que el govern de l'Estat donarà el vistiplau a deixar que l'administració catalana augmenti el seu deute. Ho ha dit aquest matí, en entrevista a RAC1, tot recordant que les comunitats no han de demanar permís si volen endeutar-se fins a l'1,3% però que poden excedir aquest límit si es tracta d'un refinançament de deute i el govern de l'Estat avala un pla de sanejament, com és el cas de la Generalitat.

Jáuregui ha volgut treure ferro a la diferència de valoració del dèficit que fan socialistes catalans i convergents. "La diferència es podria explicar pel desfasament de la despesa de l'anterior govern, però també per una previsió més gran del deute feta per Mas", ha argumentat. El PSC i el Govern es van reclamar ahir mútuament "lleialtat". El Govern, a més, va instar el PSC a dir si està al costat del PSOE o de Catalunya en les reclamacions del Govern.

stats