Política 30/11/2016

Sáenz de Santamaría demana al PSOE combatre junts el procés

La vicepresidenta espanyola repta els socialistes a posar-se d'acord amb Podem per a una reforma de la Constitució per millorar l'encaix de Catalunya

Mariona Ferrer I Fornells / Dani Sánchez Ugart
3 min
Sáenz de Santamaría i Rajoy aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés. EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha proposat aquest dimecres al PSOE treballar junts per trobar una solució per a Catalunya, però sempre "dins de la legalitat". "Espero que sempre estiguin en el respecte a la llei i la legalitat, aquest és el nostre marc per al diàleg en un tema en què no valen les equidistàncies", ha assenyalat la número dos de l'executiu preguntada per la cap de files del PSC al Congrés, Meritxell Batet, sobre com pensa plantejar la relació amb Catalunya durant la sessió de control.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ha reptat el PSOE a consensuar la seva proposta de reforma de la Constitució per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya amb Podem i portar-la al Congrés. Però ha exigit "consens en el punt de sortida i d'arribada, en el diagnòstic i en les solucions", que, segons el seu punt de vista, no existeix.

Batet ha urgit el govern de Mariano Rajoy a no "parapetar-se darrere de la Constitució de la llei" i a començar a fer una "política de diàleg". "No pot ser que el govern d'Espanya no tingui una resposta per als ciutadans de Catalunya, com tampoc pot ser que el govern de la Generalitat deixi sense veu els ciutadans de Catalunya en la conferència de presidents autonòmics" que Rajoy té previst celebrar per primer cop des de l'octubre del 2012 al gener, ha afegit la líder dels socialistes catalans a Madrid en la primera pregunta del seu partit durant la sessió de control.

La portaveu de l'executiu espanyol ha insistit que pensen solucionar el conflicte amb Catalunya "dialogant molt" i "buscant consens dins de la legalitat institucional". Però ha tancat la porta a un referèndum que "liquida l'essència de la nació espanyola".

El portaveu de Podem, Íñigo Errejón, ha insistit a Sáenz de Santamaría sobre la reforma de la Constitució. La portaveu de l'executiu ha assegurat que la carta magna en cap cas és un "parapet" i ha assenyalat que s'ha reformat fins a dues vegades per iniciativa del Congrés. "Convindria venir consensuats de casa i posar-vos d'acord sobre quina reforma volen", ha assenyalat en referència també al PSOE. Errejón ha acusat el govern de Rajoy de ser "incapaç d'entendre la plurinacionalitat i de no tenir res més que oferir a Catalunya amenaces". "Reformar la Constitució és un treball més que de minories sorolloses com es defineixin vostès", ha conclòs Sáenz de Santamaría.

Iglesias censura els vetos al Congrés

El líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, ha preguntat sobre els vetos que el govern espanyol està aplicant sobre diverses lleis aprovades pel Congrés en entendre que requereixen gastar més diners. Iglesias ha reptat Rajoy a aplicar les decisions del legislatiu i el president espanyol li ha replicat que pensen "aplicar aquelles que sigui obligatòries", i ha deixat clar que continuarà intentat blindar-se amb vetos al Congrés, com ha fet amb la pujada de les pensions de l'1,2% aprovada per l'oposició de cara a l'any que ve.

Potseriorment, Iglesias ha preguntat al president espanyol si dóna més importància a les ordres del parlament o a les de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i Rajoy li ha replicat: "A mi la senyora Merkel mai m'ha donat una ordre, però si n'hi ha donat a vostè digui-m'ho, que li cridaré l'atenció".

Lluita contra la corrupció

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, s'ha dirigit al ministre de Justícia, Rafael Catalá, sobre corrupció. En concret Domènech ha inquirit si considera que les mesures contra la corrupció són "injustes", com han dit alguns membres del gabinet de Mariano Rajoy arran de la mort de Rita Barberá. Catalá ha afirmat que en la lluita contra la corrupció "estem tots d'acord" i ha admès que la corrupció política té un greu impacte econòmic. Domènech ha replicat després que "amb bones paraules no n'hi ha prou" i que les polítiques contra la corrupció sí que són injustes perquè hi ha indults a corruptes i reformes regressives de la llei d'enjudiciament criminal. "Vostès són els campions de la corrupció", ha afirmat Domènech, que ha acusat el PP de "ser el problema".

A això, Catalá ha replicat que s'han aprovat lleis perquè els partits polítics tinguin un finançament transparent. "Avui un càrrec públic condemnant per corrupció no pot anar a llistes electorals", ha recordat el ministre, que ha afirmat que el govern de Rajoy no ha concedit "ni un sol indult" per corrupció.

stats