ARQUES BUIDES A LES ADMINISTRACIONS
Política 05/05/2012

El govern valencià paga un interès del deute superior a Grècia

Salvador Almenar
2 min
El vicepresident de la Generalitat Valenciana, José Ciscar, i el president, Alberto Fabra.

VALÈNCIA.La greu situació de les arques valencianes fa que el govern d'Alberto Fabra hagi d'acceptar sense alternativa les condicions que li marquen les entitats financeres per col·locar el seu deute. La impossibilitat de fer front als nombrosos venciments que s'acumulen al maig ha obligat la Generalitat Valenciana a negociar el refinançament de dos crèdits de 500 milions cadascun subscrits al novembre del 2010 amb Bancaixa i Banco CAM. Però tot i haver-ho aconseguit, el preu que pagarà per l'ajornament del venciment serà alt: un tipus d'interès del 7%, superior al que paguen països intervinguts com Grècia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer dels dos crèdits expirava ahir i el dia 9 venç el subscrit amb la CAM. Segons fonts pròximes al govern, els crèdits es van signar amb una rendibilitat de poc més del 4% i ara, 18 mesos més tard, la qualificació de bo porqueria del deute valencià i la dificultat per col·locar-lo als mercats ha fet que l'interès hagi pujat en tres punts. El vicepresident valencià, José Ciscar, va assegurar ahir que es tracta d'una "solució transitòria fins que arribin els hispabons " que permetran a la Generalitat rebaixar el tipus d'interès que se li aplica al deute.

Però fins que arribin -mai abans de l'estiu-, Fabra ha de seguir pensant com afrontar els pròxims venciments. Segons el vicepresident, la Generalitat haurà de fer front aquest mes al pagament de 972 milions. I un cop més la solució la té Madrid. Ciscar va afirmar que "ja tenen parlat" amb el ministeri d'Economia ampliar el crèdit ICO de 1.020 milions. La pròxima data clau serà el 27 de maig, quan vencen els bons patriòtics emesos el maig del 2011 per un import de 472 milions. Llavors segurament el govern valencià sí que haurà de recórrer a l'ICO per complir amb les seves obligacions.

Malgrat tot, el número dos del govern va criticar la comparació del cost de l'interès valencià i el grec. Ciscar va assegurar que la situació "no és equiparable", atès que Grècia va gaudir d'un mecanisme especial disposat per Brussel·les.

stats