LES FINANCES CATALANES
Política 30/03/2012

El govern espanyol no preveu anunciar fins dimarts si els pressupostos inclouen els deutes amb Catalunya

CiU condiciona un hipotètic suport al pagament dels 219 milions de la disposició addicional tercera corresponents al 2009

Acn
2 min

BarcelonaEl govern espanyol no preveu detallar fins dimarts el contingut dels pressupostos generals de l'Estat per al 2012, ni si inclouran el pagament dels 219 milions d'euros de l'addicional tercera de l'Estatut corresponents al 2009 que resten pendents i que se sumen als 759 milions del 2008. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha apuntat que aquesta qüestió apareixerà a la documentació que l'executiu espanyol enviarà al Congrés dels Diputats, on dimarts arranca la tramitació dels comptes. Montoro presentarà els comptes en una roda de premsa el mateix dimarts. El ministre d'Hisenda ha esquivat la qüestió a les preguntes dels periodistes després de la roda de premsa del consell de ministres en què ha presentat els comptes del 2012, que inclouen una reducció de 27.000 milions d'euros per al conjunt de l'administració central, amb una retallada als ministeris del 16,9%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimarts comença el tràmit parlamentari dels pressupostos. El mateix ministre Montoro serà qui lliurarà el llapis òptic amb els comptes al president de la cambra baixa, Jesús Posada. La cambra celebrarà un primer ple sobre pressupostos entre el 10 i el 12 d'abril i els aprovarà la setmana del dia 23 d'abril.

El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ja va advertir que CiU no podrà donar suport a aquests pressupostos en cap cas si no consignen els 219 milions d'euros corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut del 2009. S'han de sumar als 759 milions d'euros corresponents al 2008 que Duran va donar per segurs després de l'acord l'any passat a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat.

Amb tot, el portaveu de CiU va advertir que el pagament d'aquests diners era la condició necessària però no l'única per al suport de CiU als comptes, que dependrà de la seva "orientació".

Montoro promet fermesa davant les CCAA

En un altre àmbit, i en resposta a una pregunta sobre la possibilitat de posar en marxa els 'hispabons', Montoro ha volgut deixar clar que l'executiu espanyol serà "ferm" en l'aplicació dels criteris que marquen l'obligació dels objectius de dèficit per al 2012, que els territoris hauran de quadrar a l'1,5% del PIB a finals d'any.

Segons Montoro, les comunitats autònomes "el que han de fer és complir el seu objectiu de dèficit" i "a partir d'aquí tindran tota la col·laboració del govern espanyol". El ministre ha recordat que no hi pot haver "cap relaxament" als comptes dels territoris i el govern espanyol "no donarà suport a qui no faci els deures" perquè "tots estem en el mateix vaixell".

stats