POLÍTICA
Política 05/07/2012

El govern espanyol amenaça d'enviar 'homes de negre' a les autonomies que no compleixin

La vicepresidenta del govern espanyol adverteix les autonomies que han d'incrementar "els esforços necessaris per complir" l'objectiu de dèficit, que, en canvi, no complirà l'Estat

Acn
2 min
Sáenz de Santamaría, amb l'expresident Aznar

MadridL'Estat ha amenaçat aquest dijous d'enviar els famosos 'homes de negre' –en paraules del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro– a controlar les autonomies que no compleixin amb l'objectiu de dèficit enguany. Així ho ha advertit la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dijous durant una intervenció al campus d'estiu de la fundació FAES presidida per José María Aznar, en la qual ha avisat les autonomies que "reforcin els esforços necessaris per complir" amb la llei d'estabilitat pressupostària que fixa el límit de dèficit. Per això, ha advertit que les comunitats autònomes "hauran d'analitzar les seves pròpies estructures autonòmiques per no duplicar la gestió de serveis públics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta ha recordat que l'Estat ja disposa de "mecanismes" per "establir un camí de control del dèficit" amb procediments "efectius". En aquest sentit, ha destacat que per primera vegada es coneixeran les dades d'execució trimestral de les comunitats autònomes "i es disposarà de maneres de fer que compleixin els ajustaments de dèficit". Són, ha dit, "mesures correctores" que "permeten fins i tot l'enviament d'una delegació del ministeri d'Hisenda per assegurar-se que cap es desvia dels objectius marcats". Santamaría ha obviat, però, que el mateix Estat no complirà amb els objectius fixats. En aquest marc, ha recordat que la llei de transparència també fixarà sancions a l'incompliment dels deures de bona gestió per part dels càrrecs institucionals, i les sancions poden arribar a la destitució. A més, el falsejament dels comptes públics serà considerat delicte, amb penes de fins a 10 anys d'inhabilitació.

Reforma de la llei de l'administració local

La vicepresidenta espanyola ha explicat aquest dijous que el seu executiu impulsarà en els pròxims dies la reforma de la llei de bases de règim local que "redefinirà" les competències dels ajuntaments, i la de llei de transparència, que limitarà els sous dels alcaldes i regidors segons les característiques del municipi. La modificació permetrà que els barems d'aquestes retribucions siguin públics i es fixin als pressupostos generals de l'Estat. Sáenz de Santamaría també ha advertit les comunitats autònomes que aquells territoris que no compleixin els objectius de dèficit rebran la visita d'una "delegació" del ministeri d'Hisenda.

stats