Política 21/07/2014

El govern espanyol veta la participació de Mas a la cimera internacional de la Francofonia

L'ambaixador d'Espanya a París va demanar al secretari general de la Francofonia que no acceptés la demanda de Mas perquè Catalunya fos acceptada com a "invitada especial"

Ara
1 min

BarcelonaArtur Mas no podrà participar en la cimera internacional de la Francofonia que se celebrarà el 29 de novembre a Dakar. La seva participació l'ha vetat el govern espanyol en considerar que trencaria la unitat d'acció internacional, segons ha avançat aquest dilluns el diari 'El País'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El govern considera que la millor manera d'atendre aquest objectiu [el reforçament dels llaços culturals i econòmics amb els països de parla francesa] en el pla internacional és perseverar en l'acció conjunta de l'Estat en la seva totalitat", diu la carta que l'ambaixador de París, Ramon de Miguel, va remetre al secretari general de la Francofonia, Abdou Diof. En la carta, l'ambaixador hi relatava les "consideracions que no permeten respondre favorablement" a la demanda del president de la Generalitat al mes d'abril perquè Catalunya obtingués l'estatut d'"invitat especial".

Més enllà d'això, l'ambaixador destaca les tres autonomies amb més estudiants de francès, però obvia la quarta, Catalunya. Per ell, que només el 7% dels estudiants de francès de l'Estat siguin catalans demostra que la Generalitat no ha mostrat prou interès en la promoció d'aquesta llengua en l'escola, de manera que defensa que no compleix els requisits per formar part de la Francofonia. I de passada, l'Estat evita la imatge de Mas entre caps d'estat durant la cimera del 29 de novembre, vint dies després de la consulta del 9-N.

stats