Política 25/01/2016

Podem condiciona el pacte a la meitat dels ministeris i el PSOE es nega a parlar de "cadires"

Pablo Iglesias rebutja donar suport a un govern dels socialistes en minoria mentre Pedro Sánchez es nega a liderar un executiu basat en la "desconfiança"

N.orriols
3 min
Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Albert Rivera i Soraya Sáenz de Santamaría al debat organitzat per Atresmedia / EFE

BarcelonaSegueix la negociació a Espanya per a desencallar la investidura d'un president. Després de la retirada de Mariano Rajoy com a candidat a la presidència en la primera sessió d'investidura i la proposta de Pablo Iglesias de forjar un govern "progressista" amb el PSOE i IU, totes les mirades se centren ara sobre Pedro Sánchez. Mentre la vella guàrdia socialista aposta per aguantar el bipartidisme i abstenir-se per facilitar la formació d'un govern del PP en minoria (donant suport a la investidura d'un candidat popular), el secretari general dels socialistes ignora les pressions i ja ha iniciat les converses amb el líder de Podem. Tanmateix, aquest dilluns s'han evidenciat les diferències i el xoc d'estratègies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat la voluntat de parlar sobre un nou executiu, la desconfiança es desprèn de la relació entre els dos líders. Pablo Iglesias ho ha dit clar aquest dilluns, en una entrevista a la Cadena SER, erigint Podem com a "garantia" perquè el PSOE compleixi el seu propi ideari progressista. El de Podem aposta per forjar un nou equip entre el seu partit, els socialistes i els d'IU per començar una nova etapa a Espanya, una fórmula que no és intercanviable per un govern socialista en minoria que rebi el suport extern de Podem. "Calen equips de persones que introdueixin sabia nova als aparells de l'Estat. Perquè sigui creïble el govern progressista, hi ha d'haver gent diferent", ha aclarit. Per a Iglesias la cúpula del PSOE "no és de fiar" i ja ha demostrat en altres ocasions -com en la darrera etapa del govern de Jose Luís Rodríguez Zapatero- que una cosa són les "paraules" i l'altra la seva acció de govern -ha afirmat-.

Iglesias també ha posat condicions a la composició d'aquest eventual govern d'esquerres. A parer seu hauria de reflectir de forma "proporcional" els resultats electorals. La seva proposta és que la meitat dels ministres siguin del PSOE i l'altra meitat de Podem i IU. "Gairebé vam tenir els mateixos vots", ha remarcat. Pel que fa a les funcions que hauria de tenir el ministeri de plurinacionalitat -una de les apostes de Podem- és "tendir ponts" entre els diferents pobles d'Espanya i resoldre les qüestions territorials de l'Estat. És el referèndum una línia vermella per a la formació lila? A diferència de l'inici de la ronda de contactes per a investir un president a Espanya, Iglesias considera ara que no hi ha línies vermelles en la negociació i que el referèndum, malgrat que és la "solució" de Podem al procés sobiranista a Catalunya, no és una condició sine qua non pel pacte amb els socialistes (que han dit per activa i passiva que no acceptarien una consulta sobre la independència de Catalunya).

Mentre el de Podem insistia en ser al govern, el secretari d'organització socialista, César Luena, es mostrava partidari d'un executiu del PSOE amb minoria amb suport extern (des del Parlament). En la mateixa línia, el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, afirmava que la seva intenció és parlar de "solucions" i no de "cadires", i que es nega a liderar un govern basat en la "desconfiança", en al·lusió a les paraules d'aquest dilluns d'Iglesias.

Per la seva banda, el PP observa i critica. El vicepresident d'organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, ha demanat al PSOE que impedeixi que Sánchez "segueixi agenollat" davant Iglesias. En una entrevista a Telemadrid, recollida per Efe, ha considerat que si el secretari general del PSOE negocia amb Podem voldrà dir que haurà "perdut els papers".

stats