Política 03/10/2016

És el temps de guanyar el futur, no de claudicar davant el PP

"Aquesta no és un crisi conjuntural, i quan defenso que el PSC no es pot abstenir ho faig per principis ideològics i per pragmatisme social"

Núria Parlon
2 min
La majoria  de militants que es van reunir a Ferraz eren contraris a la investidura de Rajoy.

Alcaldessa de Santa Coloma de GramenetAvui amb més força que mai cal recordar una frase d’Alfredo Pérez Rubalcaba: “Els espanyols ens mereixem un govern que no ens enganyi”. I aquest és el dilema que el PSOE ha de resoldre els pròxims dies. El dolor i la preocupació estan presents en moltes de les reaccions que sentim, però entre el soroll de fons també s’imposa un silenci profund que ens aboca amb incertesa a l’avantsala d’un canvi d’època en què queda palès amb claredat que la crisi del PSOE no és només una crisi orgànica sinó que evidencia, en clau ideològica, el col·lapse del sistema del 78 davant la seva incapacitat per resoldre la triple crisi institucional-territorial, econòmica i social que fa agonitzar el sistema polític. El PSOE busca el seu espai i ha de decidir entre el rampell de patriotisme mal entès que recull la frase “primer un govern estable per a Espanya i després el partit”; o bé optar per la recuperació del seu paper protagonista per dirigir i marcar l’agenda, malgrat que no governi, de la socialdemocràcia i de les transformacions necessàries de l’estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si finalment claudica i s’absté del futur d’Espanya atorgant la governabilitat del país al PP, perdrem una oportunitat històrica amb danys irreversibles per a la construcció d’un estat modern que reconegui la plurinacionalitat i treballi per un nou marc de econòmic i social que ens permeti sortir de la crisi enfortits, amb menys desigualtats socials i amb més i millor democràcia. Un govern del PP serà legitimar una gran estafa i no ens el mereixem perquè és corrupte i ha devastat el contracte social, erosionant els drets i les llibertats públiques, i ha trencat Espanya amb els seus greuges a les nacions que formen l’Estat, especialment Catalunya. El PSOE no es pot convertir en la crossa de la dreta apel·lant a la governabilitat, ja que això faria saltar pels aires 137 anys d’història. No hi ha espai per al socialisme fent-se còmplice de la perpetuació de les mentides del PP. L’espai de reconstrucció del socialisme a Espanya passa per liderar, des de l’oposició i sense hipoteques, la refundació de la socialdemocràcia recuperant els vincles amb el poder públic que està més enllà de l’espai orgànic i institucional.

Per això aquesta no és un crisi conjuntural, i quan defenso que el PSC no es pot abstenir ho faig per principis ideològics i per pragmatisme social. Aquest no és un debat sobre disciplina de vot, és un debat polític profund i sense precedents d’ençà que vam signar el protocol federal de relacions amb el PSOE, l’any 78. Volem seguir sent un partit federat amb el PSOE, volem ajudar a resoldre de la millor manera la crisi del socialisme a Espanya, però no renunciarem a la nostra raó de ser a Catalunya. Ara mateix, aquesta passa per no ser còmplices d’un govern del PP per respecte als nostres votants i a les nostres bases. Hem de superar la conjuntura i sortir enfortits d’aquesta crisi amb absoluta lleialtat als nostres principis fundacionals. No és temps d’un ajornament ideològic. És el temps de guanyar el futur.

stats