CRISI AL PODER JUDICIAL
Política 15/06/2012

La guerra oberta en el CGPJ taca el bicentenari del Suprem

La celebració dels 200 anys del Suprem no serà pacífica. La polèmica pels viatges del president del Poder Judicial l'ha tacat irremeiablement. Demà es farà el ple del CGPJ per discutir si Dívar ha de dimitir.

Marc Colomer
2 min
Carlos Dívar s'enfronta a la petició de dimissió pels polèmics viatges a Marbella quan encarava la recta final de la seva carrera.

BARCELONA.La guerra oberta en el si del Consell General del Poder Judicial per la trentena de viatges que el seu president, Carlos Dívar, va fer a Marbella amb càrrec als pressupostos públics ja s'ha cobrat la primera víctima col·lateral: el bicentenari del Tribunal Suprem, que també presideix Dívar. Si bé Dívar es resistia encara ahir a dimitir per l'escàndol, que ha costat a l'erari 28.000 euros, el cert és que en qualsevol dels casos, els actes de celebració del bicentenari del Suprem, que comencen dilluns amb un acte presidit pel rei i (si no hi ha novetats) per ell mateix, han quedat tacats de manera ara ja irreparable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dívar va haver de convocar ahir i de manera urgent, obligat per cinc vocals progressistes del CGPJ, el ple de l'òrgan de govern dels jutges, que haurà de discutir si el fan dimitir. La sessió se celebrarà demà, el límit que li permetia el reglament, que indica que la reunió extraordinària s'ha de celebrar en el termini màxim de 72 hores si almenys cinc dels vint vocals del Consell així ho sol·liciten.

Dívar va intentar fins a última hora que el ple se celebrés després dels actes del bicentenari del Suprem. Concretament, havia convocat la reunió per iniciativa pròpia per al divendres 21, en un intent per guanyar temps i garantir-se seguir al capdavant de la institució durant els actes del bicentenari del Suprem. De fet, fonts de l'entorn de Dívar consultades per l'ARA admetien que el president del CGPJ tenia "molt interès" a presidir els actes del bicentenari, que ha preparat durant mesos ell personalment supervisant una llarga llista de convidats internacionals. Ara bé, no va calcular que ha estat precisament la seva resistència a la dimissió, almenys abans de la celebració, que ha fet caure en picat el prestigi de les institucions judicials que presideix.

Més veus per la dimissió

La resolució del Suprem de dijous que rebutjava la querella presentada per l'entitat d'advocats de Múrcia Preeminencia del Derecho per suposada malversació de fons públics va precipitar el cop de força dels cinc vocals del CGPJ progressistes per avançar urgentment el debat de la dimissió. Ahir, fonts del Poder Judicial situaven entre 9 i 13 els vocals que estarien disposats a votar a favor de la dimissió (en calen 12 com a mínim). De moment, però, es mantenen expectants per veure què fa el mateix Dívar, que està perdent el suport del PP. El Congrés dels Diputats li va demanar ahir que comparegui com més aviat millor.

Ahir, una de les vocals que fins ara havien evitat pronunciar-se, Margarita Uría, promoguda pel PNB, va advocar per la dimissió, perquè la polèmica "no dóna més de si" i ja ha fet "prou mal" al Consell. Així, si la dimissió forçada -en cas que no sigui voluntària- té números de prosperar, és improbable en canvi que tingui èxit la iniciativa del vocal José Manuel Gómez, el primer a denunciar els viatges. Gómez demana el cessament directe del president per "incompliment greu dels seus deures". Ni tan sols tindrà el suport dels altres quatre vocals de Jutges per la Democràcia que van forçar la convocatòria del ple -Margarita Robles, Félix Azón, Inmaculada Montalbán i Carles Cruz-, que volen que Dívar marxi, però salvaguardant la seva "dignitat personal".

stats