Illa admet que es va negar a fer-se la PCR que es demanava al debat de TV3: "Els protocols no ho aconsellen"

La resta de candidats van sotmetre's a un test ràpid o bé van acreditar haver-se fet una prova poc abans

4 min
Salvador Illa aquest migdia.

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha reconegut aquest dimecres que no es va voler fer la prova PCR o el test d'antígens que es demanava a tots els candidats abans de començar el debat de TV3 d'aquest passat dimecres, tal com ha avançat el diari Nació Digital. En una xerrada a Fòrum Europa Tribuna de Catalunya, Illa ha defensat que va rebutjar passar els tests perquè "els protocols sanitaris no aconsellen fer les proves PCR en aquest context i amb aquestes condicions". Pel que fa a la resta de candidats, Pere Aragonès, Àngels Chacón, Carlos Carrizosa i Ignacio Garriga van aportar proves recents que certificaven no estar infectats pel coronavirus, segons ha sabut l'ARA. En el cas de Laura Borràs, Jéssica Albiach, Dolors Sabater i Alejandro Fernández es van acollir a l'opció de fer-se el test ràpid d'antígens in situ, a TV3, i van donar negatiu. Per tant, Illa va ser l'únic que no va acreditar haver-se fet cap prova, ni a TV3 ni en les hores anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El debat reunia les mesures de seguretat, hi havia distància de dos metres, portàvem mascareta en els moments en què no hi havia aquesta distància, es van complir tots els protocols", ha argumentat Illa: "Jo em faig les PCR i les proves d'antígens seguint les recomanacions sanitàries". El socialista ha recordat que el mateix matí del debat va ser en una entrevista a TV3 i "ningú" li va demanar que es fes "cap PCR ni cap test d'antígens". "Per què me l'he de fer a la tarda i al matí no?", ha qüestionat. "La prova PCR s'ha de fer amb un protocol, no és a caprici, i jo el primer que he de fer és ser coherent amb el que defensava quan era ministre de Sanitat", ha mantingut: "Si s'han de fer es fan, però si no, no. Les autoritats sanitàries no ho recomanen en aquestes condicions". Sobre si no s'hauria d'haver fet la prova encara que fos per donar exemple, Illa ha respost que no es mou "per qüestions d'imatge" sinó "pel que s'ha de fer". "El que s'ha de fer és predicar amb l'exemple", ha assegurat. "No sobren, les proves PCR i els tests d'antígens", ha dit.

La sol·licitud de demanar proves va ser iniciativa del departament de prevenció de riscos laborals de la Corporació, segons fonts de la televisió pública, perquè era el primer cop que hi havia deu persones –comptant-hi el presentador– en un espai relativament petit i tancat, parlant sense mascaretes. A més, els candidats arribaven al debat després d'haver voltat per tot el país. La reticència d'Illa a seguir aquest protocol va generar escenes de tensió abans del debat. Quan des del canal públic se li va fer saber que els altres vuit representants sí que aportaven una prova, el candidat socialista va argüir –segons apunten aquestes mateixes fonts– que a La Sexta no l'hi havien demanat pas, i que la petició sobrepassava la legislació vigent i els protocols sanitaris adaptats. Els organitzadors del debat van traslladar-li que es tractava d'una proposta no obligatòria, però recomanable en nom de la seguretat dels participants. Illa, segons ha pogut saber l'ARA, va demanar que la seva negativa no formés part del debat.

Els partits carreguen contra la "irresponsabilitat" d'Illa

Minuts després que es fes pública la notícia, els partits polítics ja ha carregat contra la negativa d'Illa de fer-se la prova. Tots han coincidit en titllar-lo d'"irresponsable", destacant que els fets encara són més greus després d'haver sigut ministre de Sanitat. "Van estar allà més de tres hores sense mascareta, posant en risc molts treballadors", ha criticat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. Aprofitant aquesta polèmica, la presidenta del partit taronja ha llençat un missatge electoralista: "Qui voleu de president? Un irresponsable i incompetent?", s'ha preguntat. Arrimadas fins i tot ha acusat Illa de "sentir-se per sobre dels altres".

La candidata del PDECat, Àngels Chacón, encara ha anat més enllà i ha demanat al cap de llista socialista que es faci una PCR per garantir que no és positiu de covid-19. "No es pot jugar amb la vida de les persones per electoralisme. No tot s'hi val, senyor Illa", ha retret Chacón. En els mateixos termes s'hi ha referit el cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, que després d'acusar Illa d'"irresponsable", ha advertit que no va complir "un acord previ" de tothom per procedir així. "Demà hi ha un altre debat. Nosaltres complirem i exigim que faci tothom el mateix", ha avisat Aragonès. Al seu torn, la candidata de JxCat, Laura Borràs, en una entrevista a Rac 1, ha titllat de "temerari" l'actuació de l'exministre, a més d'"irresponsable". Així, ha aprofitat per tornar a carregar contra la seva gestió de la pandèmia: "Ha demostrat la seva incompetència".

Les crítiques també han arribat per part del PP, i Alejandro Fernández ha qualificat Illa d'"irresponsable". El candidat popular ha admès que no era agradable fer-se un test abans del debat, però que s'havia de fer per "responsabilitat". "Sempre s'ha de donar exemple a la ciutadania i més si va ser ministre de Sanitat", ha dit Fernández. Per la seva banda, la candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha condemnat "una actitud deplorable" d'Illa que fa que "no pugui optar al càrrec al qual es presenta".

En canvi, des dels comuns, Jéssica Albiach, ha evitat polemitzar amb la decisió d'Illa i simplement ha explicat que ells van decidir optar per acceptar fer-se el test d'antígens a TV3 perquè "era més fàcil i donava exemplaritat". Albiach ha explicat que havien rebutjat la petició de la cadena pública de fer-se una PCR en una clínica privada abans del debat.

stats