Política 30/12/2015

L'Audiència Nacional cita a declarar l'expresident Pujol i Marta Ferrusola

El jutge José de la Mata, que investiga la causa contra el seu fill gran, considera que hi ha indicis que van cometre un delicte de blanqueig

Dani Sánchez Ugart / Agències
2 min
Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola durant l'escorcoll a la casa del president Jordi Pujol. PERE VIRGILI / DIARI ARA

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar com a investigats –la nova nomenclatura per als antics imputats– per un delicte continuat de blanqueig de capitals, l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol Soley i la seva dona Marta Ferrusola per al pròxim 10 de febrer, a la causa en què investiga el patrimoni del seu primogènit, segons han informat fonts jurídiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat, que ha assumit el cas del qual es va inhibir a favor seu la jutgessa d'instrucció número 31 de Barcelona Beatriz Balfagón, ha citat el fill gran del matrimoni Jordi Pujol Ferrusola per a l'11 de febrer perquè declari a petició pròpia.

En la interlocutòria, De la Mata considera que "indiciàriament" Pujol i Ferrusola van poder tenir "participació en els fets objecte de la investigació" de la causa. En concret, el jutge considera que l'expresident de la Generalitat era el beneficiari real d'un compte a Andorra, nodrida de diners d'origen desconegut. El magistrat afirma que aquest patrimoni "no consta que es justifiqui amb els ingressos ordinaris que hauria obtingut per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys, de president de la Generalitat de Catalunya".

"No existeixen negocis lícits que justifiquin aquests increments patrimonials", addueix De la Mata en la interlocutòria, que repassa les "operacions estranyes" i "contractes aparentment simulats" entre empreses, "moltes de les quals tenen en comú que han sigut i són adjudicatàries de contractes de serveis i obres públiques".

Per tot plegat, el magistrat considera "imprescindible" la citació de Pujol i Ferrusola, perquè "poden aportar informació essencial sobre l'objecte de la causa".

De la Mata ha emès un total de 13 interlocutòries després d'acceptar el cas dels jutjats de Barcelona. També hi cita a declarar el primogènit l'endemà dels seus pares, després que ell mateix ho demanés.

stats