Política 08/01/2015

L'independentisme cau 3,5 punts en un mes, segons el CIS

Els partidaris de la independència a l'Estat passen d'un 12,4% al novembre a un 8,9% al desembre

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
ANY DE MOBILITZACIONS   El sobiranisme encara un any decisiu després de tres Diades amb grans mobilitzacions.

MadridL'independentisme al conjunt de l'Estat ha caigut fins a 3,5 punts en només un mes, segons els baròmetres avançats de novembre i desembre publicats aquest dijous pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Si al novembre, en plena efervescència pel 9-N, els partidaris que el govern espanyol reconegui les comunitats com a estats independents eren el 12,4% dels enquestats, al desembre han baixat fins un 8,9%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sondeig es va dur a terme entre l'1 i l'11 de desembre, en ple debat sobre la possibilitat d'eleccions anticipades a Catalunya, que encara dura a dia d'avui. El de novembre, en canvi, es va fer coincidint amb la consulta. Fa just un any, el gener del 2014, el percentatge de l'independentisme era fins i tot més alt que ara: d'un 9%.

També cau, però, l'aposta per un estat més centralista –sense autonomies–. Al novembre el suport era d'un 20,7% i al desembre va ser del 19,7%.

En canvi, un 32,8% dels enquestats es mostra a favor de mantenir l''statu quo', un percentatge que creix respecte al novembre, quan era del 29,9%. Creixen també els partidaris que les comunitats tinguin menys autonomia (d'un 9,2% a un 10,5%) i els que volen més autogovern (d'un 13,4% a un 13,8%), tot i que per la mínima.

stats