Política 20/07/2014

La independència retalla distàncies amb la tercera via, segons una enquesta d''El País'

El sondeig identifica l'anomenada tercera via com la preferida per un 38% dels catalans, cinc punts menys que al mes de maig, mentre que la sobirania creix cinc punts, del 26% al 31%. En canvi, el sondeig conclou que la independència s'imposaria en la consulta del 9-N amb doble pregunta

Ara
2 min

BarcelonaEls 38% dels catalans es mantindrien dins Espanya si l'Estat acceptés cedir més competències exclusives i blindades, l'anomenada tercera via. Això significa que aquesta opció cau cinc punts respecte del mes de maig, en què era la via preferida pel 43% de la ciutadania, segons una enquesta que publica aquest diumenge el diari 'El País' feta a Catalunya. D'aquesta manera, l'opció independentista retalla distàncies amb la tercera via, segons el mateix sondeig. Si al mes de maig triaven la via sobiranista el 26% dels enquestats, aquest cop apareix com la preferida pel 31% dels enquestats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tercera via és l'opció preferida per la majoria de votants d'ICV, Podem i el PSC, i també pel 34% de l'electorat de CiU, que majoritàriament es decanta per la sobirania, com també l'electorat d'ERC. Els partidaris que es mantingui intacte l'actual estat de les autonomies segueixen sent el 19%, com al mes de maig. Crida l'atenció que el 41% de l'electorat de Ciutadans es decanta també per la tercera via.

Malgrat això, però, el sondeig conclou que més de la meitat de l'electorat votaria independència en la consulta amb doble pregunta del 9 de novembre. Amb una participació elevada, del 70%, 'El País' conclou que la independència s'imposaria amb el 45% dels vots –3 punts més que al maig–, davant el 35% que hi votaria en contra i el 8% que optaria pel 'sí-no', és a dir, perquè Catalunya esdevingués un estat dins Espanya.

Consulta negociada

El mateix sondeig també arriba a la conclusió que el 39% prefereix que el president de la Generalitat, Artur Mas, mantingui la "idea de la consulta", però negociï tant la forma com el moment amb l'Estat. En canvi, el 35% opta per la via de la fermesa. Això és, que el president de la Generalitat mantingui la "convocatòria" de la consulta per al 9 de novembre tant sí com no. A més, cada cop hi ha més gent que no es creu que una eventual independència suposés l'expulsió automàtica de Catalunya de la UE, l'euro, l'ONU i el BCE. I cada cop més (del 65% al maig al 70% d'ara) opina que els catalans podrien seguir movent-se igual que ara pels països de la UE. El sondeig conclou que el 52% dels catalans aprova la forma d'actuar del rei Felip VI des de la seva proclamació, molt per sobre del 34% del maig.

stats