Política 08/06/2011

Els independentistes no s'entenen a Arenys de Munt

El municipi va ser el bressol de les consultes sobre l'autodeterminació

Efe
2 min

Arenys de MuntLes possibilitats de pacte per governar a Arenys de Munt (Maresme) continuen obertes al municipi en el qual van néixer les consultes d'autodeterminació, ja que la CUP, partit guanyador, segueix tenint problemes per pactar amb la segona formació, ERC, totes dues independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només 35 vots separen la CUP d'ERC, i tots dos han aconseguit 4 regidors. Les principals divergències entre la CUP i ERC es troben a l'alcaldia, ja que els republicans reclamen compartir-la. Tampoc hi ha acord quant als dos regidors amb dedicació parcial que volen els republicans i el gerent que col·locaria la CUP. La victòria de la CUP es pot interpretar com una recompensa del municipi cap al partit que va proposar i va impulsar la consulta independentista. Així ho interpreta el candidat local, Manel Ximenis, qui també ha afegit que la gent ha sabut reconèixer el treball fet des de l'oposició on ell ha estat com a únic regidor pel partit. Ximenis ha manifestat que el seu partit no té clar els possibles pactes que li donarien l'alcaldia, encara que la seva voluntat és seguir parlant amb ERC i CiU per formar un govern independentista.

De la seva banda, ERC es mostra oberta a qualsevol possibilitat. A més de la petició de repartiment d'alcaldia, el candidat, Joan Rabasseda, ha dit que hi ha aspectes de la CUP que els republicans no acceptarien com el trasllat de l'Ajuntament i altres projectes que, segons que ha comentat, desaprofitarien encara més unes arques municipals que arrosseguen 6 milions d'euros de deute.

La tercera força més votada que podria entrar en el govern d'Arenys de Munt és CiU, que manté els 3 regidors. El partit que aquests dos últims mandats ha acompanyat el desaparegut Arenys de Munt 2000 liderat per Carles Mora podria quedar-se a l'oposició, sempre que no acabi pactant amb la CUP.

De fet, per formar majoria a l'Ajuntament és necessari sumar 7 regidors, i la CUP en tindria suficient pactant amb la federació nacionalista. Les possibilitats de pacte de CiU amb ERC es veuen complicades, sobretot per les diferències que han tingut durant aquests últims quatre anys.

Sens dubte, la sorpresa d'aquests comicis ha estat la irrupció del PP per primera vegada a la història a l'Ajuntament amb un regidor. Es tracta de Ramon Planas, veí d'Arenys de Mar (Maresme). El partit queda fora de negociacions i, per tant, a l'oposició.

stats