CAS NÓOS
Política 23/12/2014

La infanta, abocada al judici i sense escapatòria

Castro asseurà al banc Cristina en considerar el frau fiscal un perjudici col·lectiu

Antònia Artigues
3 min

PalmaCristina de Borbó, germana del rei d’Espanya, Felip VI, es pot anar fent a la idea que s’haurà de passar dies, potser setmanes, asseguda al banc dels acusats del judici del cas Nóos i que serà al centre del focus mediàtic. Poques possibilitats d’èxit auguren al recurs anunciat ahir mateix per la seva defensa, que lidera Miquel Roca, contra la decisió del jutge José Castro de portar-la a judici per la presumpta comissió, en qualitat de cooperadora, de dos delictes fiscals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, la infanta té un problema més immediat: constituir una fiança de responsabilitat pecuniària -per cobrir la responsabilitat civil i enventuals multes- de més de 2,6 milions d’euros. Té 20 dies per presentar-la. Si no ho fa, es procedirà a l’embargament dels seus béns. Els 600.000 euros que va dipositar fa uns dies com a mostra de bona voluntat i per tancar el tema han resultat totalment insuficients. Tenint en compte que al seu marit, Iñaki Urdangarin, se li ha imposat una fiança de 14,7 milions d’euros, la situació per als ducs de Palma és complicada.

Ahir l’únic que semblava sorprès per la contundent interlocutòria de José Castro -o almenys així ho feia veure públicament- era el lletrat Roca, tot i que era de preveure que Castro difícilment faria marxa enrere i que tindria ben lligats els seus arguments per fer caure la doctrina Botín. Roca va afirmar que la infanta havia encaixat “evidentment malament” la notícia i que estava “tan sorpresa” com els seus defensors.

Per què cau la doctrina Botín

En mans de Castro, la doctrina Botín, com a salvavides per defensar la infanta, ha fet aigües. Castro considera que s’hauria de donar una “identitat total” entre un cas i l’altre perquè es pogués aplicar aquesta doctrina, segons la qual no es pot obrir judici contra algú si només ho demana una acusació popular i no ho fan ni la Fiscalia ni l’acusació particular, en aquest cas, l’Advocacia de l’Estat en nom de l’Agència Tributària. Segons Castro, en el cas de la infanta no es dóna aquesta identitat perquè, en el cas Botín, Fiscalia i Advocacia de l’Estat reclamaven l’arxivament de la causa i aquí la mantenen viva perquè del mateix frau fiscal pel qual s’imputa com a cooperadora la infanta ells acusen Urdangarin com a autor.

Però el jutge, que qüestiona la mateixa doctrina Botín i subratlla els vots particulars en contra, va més enllà i baixa fins al fons de la naturalesa dels delictes que s’imputen a la infanta. El jutge explica que a més de la doctrina Botín n’hi ha una de posterior, l’anomenada Atutxa, que valida la legitimitat de l’acusació popular per obrir judici oral sola quan es tracta de delictes que afecten un bé col·lectiu. I aquí és on Castro s’aferra, recordant que els delictes que s’imputen a la infanta són de frau a l’hisenda pública. “I Hisenda no som tots?”, es demana Castro en la interlocutòria rememorant el mític eslògan. Conclou que “ofèn fins i tot” no tenir clar que el bé atacat en els dos presumptes delictes és un bé col·lectiu.

El jutge detalla que si algú comet un frau això es tradueix en una falta de recursos públics que pateix la col·lectivitat amb retallades o falta de serveis públics. No dubta que una acusació popular -l’acció que la Constitució atorga a la ciutadania, recorda- està més que legitimada perquè se sostingui l’obertura de judici oral a partir d’aquesta. Castro també diu expressament en la seva interlocutòria que la decisió és “irrecurrible” i ahir, en abandonar els jutjats, va afirmar, a preguntes dels periodistes, que recórrer era possible però que “una altra cosa és que els recursos s’acceptin”.

El posicionament de l’Audiència

Per tant, un recurs contra l’obertura de judici oral és pràcticament impossible que prosperi. I no ja tan sols pel que diu Castro, sinó també pel mateix criteri de l’Audiència de Palma. Els magistrats de l’Audiència, en tenir coneixement -ja la setmana passada- que el fiscal d’Anticorrupció parlava de la possibilitat del recurs d’apel·lació, es van posar en guàrdia i oficiosament van deixar caure que no hi havia, al seu parer, cap possibilitat de recórrer la interlocutòria d’obertura de judici oral que ahir es va fer finalment efectiva.

I encara hi ha més entrebancs per a l’estratègia de la defensa de la germana del rei Felip, que dimecres fa el seu primer discurs televisat de Nadal. Va ser la sala segona de l’Audiència la que, en resoldre els recursos contra la penúltima decisió de Castro -en la qual va confirmar la imputació de la infanta-, va obrir el camí al jutge per apartar-se definitivament de la doctrina Botín.

stats