CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Política 19/07/2012

La infanta també va cobrar de Nóos

Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina van cobrar 1,1 milions d'euros de les societats que, al seu torn, cobraven de l'Instituto Nóos. La filla del rei d'Espanya va cobrar directament 12.671 euros.

Enric B. Abelló
2 min
El rei d'Espanya, Joan Carles I, i la seva filla i esposa d'Urdangarin, la infanta Cristina, que ha estat apartada de l'agenda oficial de la casa reial, en una imatge d'arxiu.

PALMA.Els ducs de Palma van cobrar un total d'1.113.665 euros de les empreses de la trama Nóos, segons un informe fet per la policia a instàncies del jutge instructor José Castro. Entre aquests diners s'hi compten 12.671 euros que l'empresa Nóos Consultoria Estratègica va transferir "directament" a la infanta Cristina de Borbó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament Nóos Consultoria Estratègica és la societat que va rebre més diners de l'entitat del duc. En total, es va endur 3.507.316 euros d'aquesta fundació que, teòricament, no tenia afany de lucre. L'Instituto rebia la major part dels seus fons, que la fiscalia sosté que va desviar, d'institucions públiques valencianes i balears. L'informe del Grup de Delinqüència Econòmica deixa clar que l'Instituto Nóos va anar "repartint" entre les empreses investigades els ingressos que havia obtingut.

El document policial acredita que des de l'Instituto Nóos es van transferir un total de 6.424.580 euros a les vuit societats de la trama i a Torres i la seva dona. A més, però, fa constar que si a aquesta quantitat s'hi sumen els diners que es van pagar sense que en constés el destinatari, a través de pagarés, xecs, rebuts i altres sistemes, la xifra arriba als 8.930.083 euros.

No està imputada

La filla del rei d'Espanya, que no està imputada i ni tan sols ha testificat arran del cas Nóos, va tenir, doncs, una relació més estreta amb la trama del que s'havia volgut fer creure. En comptes corrents a nom seu i del seu marit es van transferir 34.565 euros de la societat. A més, Aizoon, la societat que era propietat dels ducs de Palma, va rebre 910.070 euros que tenien el mateix origen. Urdangarin, per la seva banda, va cobrar personalment 156.358 euros.

Diego Torres també va rebre 704.215 euros de les vuit empreses investigades, mentre que la seva dona, Ana Tejeiro, en va cobrar 679.180. A nom de tots dos en van cobrar 521.024, de manera que el matrimoni va arribar a arreplegar 1.904.419 euros.

L'informe també indica que un compte de Luxemburg a nom d'una de les societats -De Goes Center for Stakeholder Management-, bloquejat per ordre del jutge, va rebre ingressos per 712.180 euros.

stats