Política 13/03/2012

El ple de Girona aprova una moció de la CUP a favor de la insubmissió fiscal

La proposta rep els vots a favor d'ICV, PSC i CIU s'abstenen i només el PP hi vota en contra. Berga, Manresa i Arenys de Munt també han aprovat textos en el mateix sentit

Acn
2 min

GironaEl ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat una moció de la CUP a favor de la insubmissió fiscal. El text recull que sigui l'Agència Tributària catalana l'encarregada de recaptar impostos com l'IVA o l'IRPF i que tant l'ajuntament com els particulars que ho desitgin facin el pagament d'impostos a aquest ens, en comptes de a l'Agència Tributària espanyola. La moció reconeix que Catalunya ha patit un "espoli fiscal" des de fa, com a mínim, un segle i que aquesta situació origina, "majoritàriament", les retallades que promou el Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text s'ha aprovat amb els vots a favor de la CUP (3) i ICV (2), les abstencions dels deu regidors de l'equip de govern de CiU i els set del PSC i els vots en contra del PP (3).

La moció es va debatre en el ple de dilluns a la nit. La CUP tenia com a objectiu posar de manifest "l'espoli fiscal" que viu Catalunya i demanar tant a l'ajuntament com als particulars que paguessin els seus impostos a Catalunya.

En l'argumentació del text -que va defensar el regidor de Reagrupament al grup de la CUP, Carles Bonaventura- es recull que "l'espoli fiscal ha penalitzat el desenvolupament econòmic i social del país" i que els diners dels catalans s'han usat per "contribuir forçosament a la mal anomenada solidaritat". En el text també s'assegura que aquesta situació ha provocat, "majoritàriament", que el Govern hagi d'impulsar retallades.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, va defensar que el grup comparteix els arguments de la moció però es va decantar per l'abstenció per considerar que el seu partit té un full de ruta diferent: el pacte fiscal.

Bonaventura es va felicitar perquè la moció va prosperar, però va lamentar l'abstenció de CiU, que "posa de manifest d'ambigüitat de la federació en qüestions sobiranistes", va assegurar.

L'aprovació de la moció suposa que l'ajuntament demani poder liquidar els impostos a l'Agència Tributària catalana i, per tant, deixar de fer-ho amb l'espanyola. La moció també insta la Generalitat i l'Agència Tributària catalana a establir un protocol d'actuació i efectuar els canvis normatius necessaris per tal de realitzar els pagaments dels impostos a Catalunya. L'acord s'ha de comunicar al departament d'Economia de la Generalitat.

L'aprovació de la moció també implica que l'ajuntament hagi d'habilitar els mecanismes necessaris per tal d'assessorar i donar cobertura a aquells ciutadans o empreses de Girona que vulguin acollir-se a la pràctica de la insubmissió fiscal a nivell particular.

Amb l'aprovació de la moció, Girona se suma a d'altres municipis com Berga, Manresa o Arenys de Munt que també han aprovat textos en el mateix sentit.

stats