12/10/2017

La intervenció, la cirereta de totes les accions penals

3 min
Mariano Rajoy envoltat de fotògrafs ahir al Congrés de Diputats.

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha mogut peça. Vol que el president Carles Puigdemont respongui amb un sí o un no a la pregunta de si “cap autoritat” de la Generalitat ha declarat la independència de Catalunya o si en la compareixença de dimarts 10 d’octubre al Parlament el que va dir el president implica la declaració d’independència al marge que estigui en vigor o no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy va aclarir ahir al Congrés que actua a l’empara de l’article 155 -segons ja vam avançar ahir a l’ARA- i que vol una resposta a través d’una afirmació o negació, tenint en compte que qualifica com una “deliberada confusió” la presentació feta pel president de la Generalitat. Si la resposta és diferent d’un sí o un no, segons el requeriment de la Moncloa, entendran que és una confirmació que s’ha declarat la independència. Tot i la demanda d'informació, els informes jurídics encarregats per la Moncloa afirmen que no s'ha declarat la independència. No hi ha cap acta on es pugui invocar que s'ha proclamat la DUI.

A primer cop d’ull sembla que estaríem davant d’un diàleg de sords, però la partida d’escacs entre Rajoy i Puigdemont consisteix en això: “Tu i jo, Carles, sabem el que has fet [declarar la independència]. Vull que m’ho posis per escrit, sí o no, i si no respons o em contestes amb un discurs sobre el diàleg i altres consideracions, entendré que la resposta és que sí”.

Què respondrà Puigdemont?

Fonts del cercle pròxim de Puigdemont van explicar ahir a l’ARA que hi haurà resposta i que serà un escrit molt elaborat: “Tu i jo, Mariano, sabem el que he fet, però no et vindré amb les dues mans al davant per entregar-me”. Per tant, la creativitat del president de la Generalitat es posarà un cop més, amb un marge molt escàs, a prova. No pot negar la seva declaració i, a més, hi ha la seva firma al costat dels “legítims representants del poble de Catalunya” sota del text en què es declara la independència.

Pot respondre, per exemple, que l’article 4.4 de la llei del referèndum estableix que “el Parlament de Catalunya [...] celebrarà una sessió ordinària per efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, concretar-ne els efectes i iniciar un procés constituent”. I que, esclar, el Parlament “no ha efectuat la declaració formal” perquè, en efecte, aquest ple ordinari no es va produir. No es va votar res el 10 d’octubre.

Problema: la llei està suspesa pel Tribunal Constitucional segons consta al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). No té, per tant, validesa.

Aquest moviment de peces no té efectes neutres. La Guàrdia Civil ha sortit en tromba contra l’actitud dels Mossos d’Esquadra abans i durant l’1 d’octubre, i vol el cap del major Josep Lluís Trapero. Fonts judicials assenyalen que, davant els informes de la Guàrdia Civil, que situen Trapero-Sànchez-Cuixart com a integrants de la cèl·lula o organigrama dissenyat per Puigdemont en el pla per obtenir la independència, la Fiscalia de l’Audiència Nacional anirà a la declaració de dilluns amb la idea de demanar mesures cautelars per a ells. Una possibilitat podria ser la presó provisional eludible amb fiança. A més, també hi haurà nous imputats en aquest procediment.

I la jutge Mercedes Armas anunciarà aviat la citació perquè prestin declaració al TSJC els membres del Govern, amb el president Puigdemont al capdavant, en la querella per prevaricació, desobediència i malversació.

stats