Política 07/12/2016

Els cinc investigats per la crema de fotos del rei desobeeixen l'Audiència Nacional

Estaven citats per declarar a Madrid via videoconferència des de diferents jutjats d'instrucció i no s'hi han presentat

Enric Borràs
2 min
Els cinc indepemdentistes investigats per la crema de fotografies del rei l'Onze de Setembre, en una roda de premsa

BarcelonaEls 5 investigats per la crema de fotografies del rei d'Espanya durant la manifestació de l'esquerra independentista de l'Onze de Setembre no s'han presentat a declarar als jutjats d'instrucció on havien estat citats per ordre de l'Audiència Nacional espanyola, tal com havien anunciat que farien. Divendres van dir en una roda de premsa que avui desobeirien la citació judicial per declarar a Madrid des de diferents jutjats d'instrucció catalans via videoconferència. "Hem decidit desobeir", va declarar Ivan Altimira, un dels investigats. Fonts de l'Audiència Nacional han confirmat que no han anat a declarar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No ens amaguem ni ens amagarem, perquè no creiem que en el moment en què es troben els Països Catalans haguem de demanar perdó per no reconèixer les institucions d'un estat que actua amb tarannà feixista", va afegir una altra de les encausades, Nora Miralles, segons l'ACN. Va recriminar als Mossos d'Esquadra que obrissin d'ofici una investigació per la crema de fotografies i els va demanar que "es posicionin si estan amb el procés" o "amb l'estat espanyol i la monarquia borbònica".

Els 5 militants de l'esquerra independentista investigats per la crema de fotografies del rei Felip VI consideren que van exercir el "legítim dret d'expressar el rebuig cap a qui és hereu del franquisme i de tota una tradició de segles". "Desobeirem una vegada més davant la injustícia del que significa la corona espanyola i especialment els Borbons als Països Catalans", van afirmar. Entre aquests 5 detinguts hi ha el regidor de Som Gramenet i membre de la CUP a Santa Coloma de Gramenet Aitor Blanc.

En un apunt al seu blog, Blanc Afirma: "Hem decidit no anar-hi, no obeir". I afegeix: "Plantem el jutge de l’Audiència Nacional que ens vol processar, segons diu a la carta de citació 'por delito contra la Corona y ultraje a España'". El regidor afegeix que són conscients que aquesta desobediència durà a la seva detenció i a l'agreujament del procés penal obert en contra seva.

Els investigats van demanar divendres al departament d'Interior que "manifesti de forma clara i rotunda si està amb el procés". David Aranda, del col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària, va exigir a Interior explicacions sobre "qui va donar l'ordre d'iniciar la investigació" i l'"ordre política de vigilar, documentar i perseguir la manifestació de l'esquerra independentista". Els Mossos van obrir la investigació d'ofici per la crema de fotografies i en van enviar un informe a la Fiscalia.

stats