PALMA ARENA
Política 20/03/2012

Matas, condemnat a 6 anys de presó en el primer dels judicis del Palma Arena

El tribunal troba l'expresident balear culpable de malversació, frau, prevaricació i falsedat documental. El periodista que li escrivia els discursos, Antonio Alemany, també ha estat condemnat a 3 anys de presó

Enric B. Abelló
3 min
Jaume Matas

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha condemnat a sis anys i dos dies de presó l'expresident balear Jaume Matas (PP) pels delictes d'inducció al frau a l'administració, falsedat en document oficial i mercantil, prevaricació, malversació de fons públics i tràfic d'influències. El mes de gener se l'havia jutjat en la primera peça del cas Palma Arena, que ha arribat a judici per pagar 480.000 euros de manera fraudulenta al periodista que li escrivia els discursos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El segon gran acusat del cas, l'escriptor dels discursos de Matas, Antonio Alemany, ha estat condemnat a tres anys, nou mesos i un dia de presó pels delictes de prevaricació, falsedat en document mercantil i oficial, malversació i tràfic d'influències.

Dels altres acusats, les dues excaps de gabinet de Matas, Maria Umbert i Dulce Linares, han resultat absoltes.

L'excap de Comunicació del govern Joan Martorell l'han condemnat a un any i mig de presó pels delictes de prevaricació, frau a l'administració, falsedat en document oficial i mercantil, malversació. Amb tot, el tribunal ha tingut en compte l'atenuant de confessió i el de reparació del dany.

L'empresari Miguel Romero, propietari de l'agència Nimbus, ha estat condemnat a un any, un mes i quinze dies de presó pels delictes de prevaricació, falsedat en document mercantil, frau a l'administració i malversació, amb l'atenuant de reparació del dany i el de confessió. Com que les peticions de condemna són de menys de dos anys, ni Romero ni Martorell entraran a la presó.

La defensa de l'expresident pot recórrer la decisió judicial al Tribunal Suprem. Algunes fonts apuntaven que el fiscal demanaria l'ingrés immediat, com a mesura preventiva, si el tribunal condemnava Matas a més de cinc anys de presó.

En aquesta peça del Palma Arena s'han jutjat els 480.000 euros del govern que l'escriptor dels discursos de Jaume Matas, el periodista Antonio Alemany, hauria cobrat de manera fraudulenta través de contractes pantalla, concursos manipulats i subvencions. La Fiscalia Anticorrupció reclamava vuit anys i mig de presó per a Jaume Matas, set anys i tres mesos per a Alemany i una multa de 280.000 euros per a cadascú.

A Matas l'acusaven de malversació de cabals públics, prevaricació, falsedat mercantil, frau a l'administració i tràfic d'influències per les decisions, suposadament delictives, preses entre 2003 i 2007 per la contractació encoberta del periodista.

Matas està sota fiança després de pagar 2,5 milions d'euros i una fiança civil d'1,4 milions més. El jutge li va retirar el passaport el 2010.

L'expresident està implicat en 12 de les 26 causes pendents del Palma Arena –entre les quals, la que implica el gendre del rei, Iñaki Urdangarin–, i podria asseure's al banc dels acusats almenys en sis judicis més.

El judici va començar el 9 de gener i va quedar vist per sentència el 26 del mateix mes.

60 milions de sobrecost d'obra

La investigació del Palma Arena s'ha convertit en el cas de corrupció més important de les Illes Balears. Va començar fa quatre anys, quan es va descobrir l'enorme sobrecost en la construcció del velòdrom Palma Arena durant el govern del popular Jaume Matas.

Si d'entrada es va pressupostar per 46 milions d'euros, en van caler més de 100 per acabar-lo, i el següent executiu, del socialista Francesc Antich, ho va denunciar. Tot i el cost desorbitat, el velòdrom arrossegava problemes. De fet, quan el jutge i els fiscals anticorrupció van escorcollar el Palma Arena l'octubre del 2008 van descobrir que el pavelló ni tan sols tenia la certificació de final d'obra.

stats