SOCIETAT
Política 20/03/2012

L'ingrés a presó de Matas depèn del fiscal i del Suprem

L'expresident Balear no entrarà a presó fins que no hi hagi sentència ferma del Tribunal Suprem, tret que el jutge imposi mesures cautelars. La Fiscalia ho podria demanar

Ara
2 min
Jaume Matas

BarcelonaL'expresident balear Jaume Matas ha estat condemnat a 6 anys de presó en el primer judici del cas Palma Arena per corrupció. La sentència no és ferma i caldrà esperar la decisió del Tribunal Suprem, ja que l'advocat de Matas ja ha anunciat que la recorreran. L'ingrés a presó de l'expresident balear per complir la sentència depèn, per tant, de l'alt tribunal espanyol. Si es ratifiqués la sentència, Matas hauria d'ingressar a presó, perquè la pena és superior als dos anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi ha una altra via que podria accelerar l'entrada a la presó de Matas: les mesures cautelars. En aquest cas, primer ho ha de demanar la Fiscalia, que, de les possibles acusacions, sempre és la que que té més força a l'hora d'aconseguir que el jutge ordeni mesures preventives, especialment si impliquen la privació de llibertat. La mesura buscaria evitar que Matas fugi de la justícia abans de la sentència ferma.

La Fiscalia Anticorrupció estudia si demana la celebració d'una vista la setmana que ve en la qual es reclamin les mesures cautelars. És un procés al marge del recurs contra la sentència que, en paral·lel, la defensa presentarà al Suprem.

L'expresident balear ha estat condemnat pels delictes d'inducció al frau a l'administració, falsedat en document oficial i mercantil, prevaricació, malversació de fons públics i tràfic d'influències. El ministeri fiscal reclamava 8 anys i mig de presó per a Matas, que ha estat absolt de dos delictes de prevaricació, dos de falsedat en document mercantil i dos de malversació.

En aquesta peça del Palma Arena s'han jutjat els 480.000 euros del govern que l'escriptor dels discursos de Matas, el periodista Antonio Alemany, hauria cobrat de manera fraudulenta través de contractes pantalla, concursos manipulats i subvencions.

Jaume Matas està sota fiança després de pagar 2,5 milions d'euros i una fiança civil d'1,4 milions més decretada pel jutge instructor, que també li va retirar el passaport el 2010.

L'expresident està implicat en 12 de les 26 causes pendents del Palma Arena –entre les quals, la que implica el gendre del rei, Iñaki Urdangarin–, i podria asseure's al banc dels acusats almenys en sis judicis més.

stats