Política 10/04/2015

Els jihadistes arrestats planejaven degollar un ostatge a Catalunya

El jutge envia a presó set dels detinguts i un menor és internat

ángeles Vázquez
3 min
Un detingut a Sabadell

MadridVan canviar de plans perquè l’enviament de jihadistes a Síria i l’Iraq amb què havien començat la seva activitat no avançava i es va acabar de frustrar amb la detenció de tres d’ells el 15 de desembre passat a Bulgària. Van decidir que el millor seria cometre atemptats a Catalunya, tot i que la idea estava encara en una fase embrionària. Un dels plans, segons fonts fiscals, consistiria a segrestar una persona a Catalunya, posar-li una granota taronja -com la que l’Estat Islàmic (Daesh) utilitza per vestir les seves víctimes- i degollar-la mentre ho gravaven en vídeo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz no arriba a esmentar aquest pla en la seva interlocutòria. Però ahir Pedraz va enviar a presó set dels onze arrestats dimecres passat a Catalunya. El menor detingut, de 17 anys, presumptament integrat en la cèl·lula terrorista, va ser enviat a un centre de reforma. Els altres tres detinguts han quedat en llibertat amb l’obligació de presentar-se setmanalment al jutjat.

Tots ells formaven part de la cèl·lula anomenada Fraternitat Islàmica - Grup per a la Predicació de la Jihad, del Moviment Jihadista Global i afí ideològicament a l’Estat Islàmic. Segons testimonis protegits, el seu creador va ser Antonio Sáez Martínez, conegut com a Aali el Perruquer, nascut a Granada. El 13 de setembre del 2014, a la perruqueria La Romànica, de Barberà del Vallès, l’Antonio explica que ha pensat a segrestar la directora d’una sucursal del Banc Sabadell per finançar la cèl·lula i que ja va estar a punt d’atemptar contra una llibreria jueva de Barcelona. Ho diu al costat d’un client de la perruqueria, d’ideologia neonazi i que “odia els jueus”.

És Diego José Frías, l’únic al qual no s’imputa per integració en organització terrorista, sinó per col·laboració i per tinença i dipòsit d’armes i explosius. Al seu domicili es va intervenir un arsenal, el material necessari per perpetrar un atemptat, que el grup estava tenint problemes per aconseguir. Els Mossos d’Esquadra han trobat una granada de mà, quatre escopetes, una pistola, munició i nombrosos ganivets i defenses, algunes prohibides.

Artefactes casolans

Aalivalorava la possibilitat de fabricar artefactes explosius casolans amb productes químics d’adquisició legal per atemptar amb una furgoneta contra sinagogues o locals jueus, forces i cossos de seguretat de l’Estat o el Parlament. Al seu mòbil s’hi han trobat deu fotografies de la façana de l’hotel Catalonia Barcelona Plaza, a la plaça d’Espanya, així com del centre comercial Arenas i de la comissaria dels Mossos contigua al Servei Català de Trànsit.

A casa seva es va trobar el Llibre de l’anarquista i un manuscrit per fabricar explosius, exemplars de l’Alcorà, el Manual de reclutament d’Al-Qaida i El monoteisme, de Kitab At-Tawhid, que diu que la “innovació” és la causant de la incredulitat i és més estimada per Iblis (Satanàs) que els pecats. En els seus diaris personals, Aali es congratula de la seva conversió a l’islam i anuncia ja el 2012 que algun dia es posarà “al servei de la jihad mundial”.

Les raons dels detinguts

Said Touay es va implicar totalment en la cèl·lula després de la detenció a Bulgària de Taofiq Mouhouch, Kaye Luan Rierol Guimaraes i Mohamed Gharb. Des de llavors, es va mostrar disposat a viatjar ell mateix a Síria o atemptar a Espanya. Gonzalo Caps va ser vist el 14 de març passat al seu cotxe per fotografiar objectius a la zona de Montjuïc. Aquest dia es disputava el final de la Volta Ciclista a Catalunya. Utilitzava diverses targetes de telèfon com a mesura de seguretat.

Per la seva banda, Jacob Orellana, que era partidari d’atacar “peixos grossos” polítics, va alliçonar Mouhouch sobre la mort dels màrtirs: “Saps que morir en nom d’Al·là no fa mal, que és com una pessigadeta...” Al seu domicili van ser intervinguts sacs de productes químics susceptibles, segons els Tedax, d’esdevenir explosius. Un altre dels líders de la cèl·lula era Lahcem Zamzami, que al costat de Rida Hazem s’encarregava de captar i enviar jihadistes per lluitar amb l’Estat Islàmic.

stats