Política 03/06/2014

La llei de successió de la monarquia: qui votarà què

Només les minories s'oposaran a la norma exprés per regular l'abdicació del rei Joan Carles I. CiU es debat entre el sí i l'abstenció enmig d'una gran pressió

Ara
3 min
El Consell de Ministres extraordinari per elaborar la llei de successió. EFE

BarcelonaPP i PSOE no tindran problemes per tirar endavant la llei orgànica per regular l'abdicació del rei Joan Carles I. Només les minories hi votaran en contra al Congrés. Ara mateix, l'única incògnita és què farà CiU. CDC i UDC es debaten entre el sí i l'abstenció enmig d'una gran pressió. Es preveu que el projecte de llei que regula la successió arribi aquest mateix mes al Congrés, després que aquest dimarts l'hagi aprovat el consell de ministres en una reunió extraordinària. El text conté només un article i una disposició final única per fer efectiva la renúncia a la Corona d'Espanya. La norma entrarà en vigor en el mateix moment en què es publiqui al BOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui votarà què

Una llei orgànica ha de ser aprovada per majoria absoluta, és a dir, per la meitat més un dels diputats del Congrés, un fet que està més que garantit. Tant el PP com el PSOE han manifestat que volen que el procediment sigui ràpid, sense entrar en un debat polític, i entre els dos grups superen de llarg la majoria necessària. Als seus vots caldrà sumar-hi els d'UPyD. De fet, el quòrum serà de més de dos terços de la cambra, més o menys els mateixos que es van oposar a transferir les competències perquè Catalunya pugui convocar un referèndum sobre el seu futur. Val a dir, però, que si la composició del Congrés s’hagués de regir pels resultats de les últimes eleccions europees, el suport a l’abdicació del rei perquè sigui succeït hauria sigut molt inferior, ja que els partits que advoquen obertament per una república han crescut en vots.

A favor

PP: El PP i el PSOE continuen sent garants d’aquest 'statu quo'. Els populars van fer pinya ahir a l'entorn de la decisió del rei i van reiterar la seva "lleialtat" a la monarquia. En cap de les intervencions, tant de l’executiu com de la formació, es van admetre preguntes. Aquest dimarts tampoc hi ha hagut roda de premsa després de la reunió del consell de ministres, com és habitual.

PSOE: Alfredo Pérez Rubalcaba ha reiterat aquest dimarts el seu suport a la monarquia. El líder socialista, que deixarà el càrrec a finals de juliol, s'ha mostrat "orgullós" del consens constitucional del 1978, del qual el seu partit va ser "protagonista". Segons fonts molt properes al secretari general del partit consultades per 'eldiario.es', Rubalcaba no va dimitir després de la patacada electoral del 25-N per poder tutelar la successió.

Si no hi ha sorpreses, també hi votaran a favor UPyD i tres forces del grup mixt: UPN, Coalició Canària i Fòrum Astúries.

Entre el sí i l'abstenció

CiU: Fonts de la federació nacionalista consultades per l'ARA han explicat que la qüestió encara s'està debatent i s'estan identificant "arguments pel sí o per l'abstenció". D'una banda, es considera que la "literalitat" de la llei només implica donar tràmit a l'abdicació del rei Joan Carles i, per tant, no tindria més transcendència que això. De l'altra, assenyalen les fonts esmentades, un sí a la llei implicaria un aval a la institució de la monarquia, incòmode en aquest moment per a una CiU embarcada en el procés sobiranista.

Abstenció

PNB: El Partit Nacionalista Basc s'abstindrà en la votació de la llei de successió al Congrés. Ho ha anunciat aquest dimarts el diputat de la formació Aitor Esteban, que ha demanat també a Felip de Borbó que "es mulli" en el debat sobre les aspiracions nacionals. "La forma moderna d'un estat és una república. La monarquia, si existeix en un estat modern, ha de tenir un sentit pràctic. I cal veure, per ara, si Felip VI el tindrà", ha dit Esteban.

En contra

IU-ICV-EUiA-CHA: Esquerra Unida ha fet aquest dimarts una crida a tota l'esquerra política, social, cultural i sindical a mobilitzar-se per forçar un referèndum i que sigui el poble el que decideixi si vol continuar o no amb la monarquia, perquè "no es poden substituir els drets del poble per drets de sang". Tot i que el desig d'IU és que Felip VI no arribi a regnar, quan això passi els seus diputats donaran "una resposta democràtica i justa", que Lara no ha concretat perquè, a part de votar-hi en contra, caldria algun tipus de gest, com absentar-se del Congrés en el moment de la votació.

També hi votaran en contra ERC, BNG, Compromís, Geroa Bai i Amaiur, tots inclosos al grup mixt.

stats