Política 24/02/2016

Jordi Pujol, sobre els fons d'Andorra: "Les meves responsabilitats no encaixaven amb la situació"

L'expresident va insistir davant del jutge que sempre es va mantenir "absolutament al marge" de la fortuna oculta a Andorra

Efe
4 min
Pujol es desvincula dels negocis dels seus fills davant el jutge

MadridL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va insistir davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que sempre es va mantenir "absolutament al marge" de la fortuna oculta a Andorra perquè tenia "responsabilitats que no encaixaven amb la possibilitat que existís aquella situació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva declaració íntegra del 10 de febrer a l'Audiència Nacional, a la qual ha tingut accés Efe, l'expresident de la Generalitat es va cenyir estrictament al que en el seu moment va esgrimir davant la comissió d'investigació del Parlament i la magistrada de Barcelona que va investigar la fortuna oculta, i es va limitar a atribuir els fons d'Andorra a un llegat que el seu pare, Florenci, va deixar a la seva dona i als seus set fills.

En la seva declaració, Pujol va brandar repetidament la paraula "por" per justificar que durant dècades guardés en secret l'existència de la fortuna, per por de les conseqüències polítiques que podien comportar-li.

Segons Jordi Pujol, també va ser la "por, un altre tipus de por" a futures represàlies per la seva activitat política el que va portar el seu pare Florenci a deixar un llegat a la seva dona i fills, herència a la qual el president de la Generalitat va assegurar que "havia estat molt contrari" perquè no creia "prudent" que es constituís.

Gestionat pel seu fill Jordi

Pujol va admetre que, després de dos administradors previs, el llegat va acabar sent gestionat a partir del 1993 pel seu fill Jordi, però va precisar: "No sé com el va manejar, ni m'interessava, per protecció meva. Jo tenia responsabilitats que no encaixaven amb la possibilitat que existís aquella situació".

"Jo vaig ser contrari a la constitució d'aquest llegat, per temor, perquè a més no corresponia fer-ho a algú que pensava dedicar-se a l'activitat pública; de manera molt extrema vaig voler sempre mantenir-me absolutament al marge d'aquell tema", va reblar l'expresident de la Generalitat.

Pujol va reconèixer al magistrat que "hauria estat bo legalitzar" el llegat de la seva família, però, com ja va avançar en la seva carta de confessió, va adduir que no va trobar "mai el moment". "No havia de prendre jo aquella decisió, per les conseqüències que haurien tingut per a mi indirectament, però hauria estat així, com s'ha demostrat", va afegir.

"No en vull saber res"

L'expresident va confessar a De la Mata que sempre li va semblar "un risc excessiu, temerari" el llegat del seu pare, i va afegir: "Per respecte al meu pare retiro la paraula 'temerari', no hi vaig voler participar". Segons Pujol, mai va participar en cap de les converses i reunions que van mantenir els seus fills per acordar com gestionar els fons d'Andorra i "el màxim" que la seva dona li va poder dir és: "mira, hem fet uns canvis", i ell responia: "no vull saber res d'això".

El president i fundador de CDC va explicar que el llegat s'havia gestionat "amb una actitud de secretisme molt gran", perquè així ho va imposar el seu pare i la família va acordar mantenir-lo. "Mirin, en la història recent europea és molt habitual que es portin amb extremat secretisme aquest tipus d'operacions, que fa que aquests fons ocults es perdin", va afegir en la seva declaració al jutge.

Quan el seu fill Jordi va assumir la gestió dels fons, va insistir Pujol, ell va seguir mantenint-se'n al marge "amb la mateixa intensitat i rotunditat", fins que el 2014 la seva dona i fills van acordar regularitzar la fortuna. "Llavors jo dic, molt bé, aquests diners no els he considerat mai meus, l'únic que jo faré és que explicaré quin n'és l'origen, això és la carta del 25 de juliol (del 2014)", va relatar Jordi Pujol. "En les altres no vaig participar, no vaig tenir cap reunió, cap taló, cap compte, cap ordre, no participava en les decisions", va abundar l'expresident de la Generalitat.

En relació amb l'escrit inclòs en el sumari en què admet ser propietari d'un dels comptes d'Andorra, Jordi Pujol reconeix que va ser un ardit per evitar que Mercè Gironès, dona del seu primogènit i també imputada, obtingués una part dels fons ocults en el procés de divorci.

Pujol va reconèixer que, "deixant de banda el tema judicial, no és per vanagloriar-se" d'aquesta qüestió, però va explicar que amb aquella carta va intentar "preservar" uns diners que venien de l'època del seu pare perquè no formés part de la "partició" acordada amb Gironès.

"Agraeixo a la meva dona i fills realment aquella espècie d'aïllament que van mantenir. Tothom sabia que jo volia que això es regularitzés però no hi havia les condicions per fer-ho", va sostenir.

"Els andorrans són molt cauts"

A preguntes del jutge De la Mata, l'expresident de la Generalitat va negar que quan ocupava responsabilitats polítiques parlés amb els seus homòlegs andorrans dels fons ocults: "els andorrans són molt cauts... em van demanar opinió sobre algun tema de la Unió Europea, l'ingrés a la Unió Europea, quan havien de fer una constitució nova, ells que són molt cauts, mai parlaven de temes d'un altre tipus; en aquest cas concret, la discreció també la tenia jo".

Jordi Pujol 'Júnior' va demanar destruir la documentació dels comptes

En la declaració de Jordi Pujol Ferrussola, el passat 11 de març, el fill de l'expresident va admetre que va demanar a la banca andorrana que destruís la documentació dels seus comptes. "Ells sempre m'havien dit que els documents estaven en vigor 20 anys" i que després es destruien, va justificar Pujol Ferrussola. De la Mata li va preguntar si volia fer desaparèixer la documentació "amb alguna altra finalitat", cosa que l'acusat va negar.

stats