Política 25/11/2015

El ministre de l'Interior respon a Mas que la declaració rupturista "sí que és una agressió institucional"

Jorge Fernández Díaz diu a TV3 que CDC s'ha "automarginat" del pacte antijihadista i assegura que si s'hi volen integrar "que ho diguin i ho considerarem"

Ara
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a 'Els matins de TV3'

BarcelonaEl ministre de l'Interior i candidat del PP de Catalunya al 20-D, Jorge Fernández Díaz, considera que Artur Mas es va "excedir" quan ahir va considerar que l'Estat està perpetrant una "agressió institucional" contra el poble català i ha afirmat que la declaració rupturista aprovada el 9 de novembre al Parlament "sí que és una agressió institucional". Fernández Díaz ho ha dit en una entrevista a 'Els matins de TV3', en què ha recordat que acollir-se al FLA és "voluntari", ningú hi està "obligat". En aquest sentit, ha afirmat que "si et presten diners", els prestadors tenen dret a fixar les "condicions" amb les quals te'ls presten.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat per si l'Estat es podria plantejar intervenir Catalunya en altres aspectes, com per exemple en matèria policial, el ministre ha afirmat que "no" té "cap interès" de fer-se càrrec dels Mossos d'Esquadra: "Ja en tinc prou amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional".

Fernández Díaz ha insistit que el procés sobiranista produeix una fractura en la societat catalana i ha afirmat que la "divisió parlamentària" n'és un "reflex".

També ha negat que s'utilitzin els casos de corrupció a Catalunya en clau política i ha afirmat que "tan al PP com al PSOE els han escorcollat i ningú ha dit que es tracti d'una persecució política".

"Si CDC es vol integrar en el pacte antijihadista que ho digui i ho considerarem"

El ministre ha negat taxativament que l'Estat hagi tancat les portes a Catalunya en la lluita coordinada contra el jihadisme, una altra de les crítiques que ahir va fer Mas en la seva compareixença. De fet, Fernández Díaz ha afirmat que Convergència s'ha "automarginat" i ha assegurat que si la formació es vol integrar al pacte antihihadista "que ho diguin i ho considerarem". "Quantes més forces polítiques s'hi sumin, millor", ha afirmat.

En la mateixa línia, ha recordat que la col·laboració entre les forces de seguretat de l'Estat i la policia autonòmica és total i ha afirmat que "la meva voluntat és que els Mossos continuïn assistint a la mesa d'informació" sobre la lluita antijihadista.

Fernández Díaz també ha explicat que, de moment, "no hi ha petició formal de França" perquè Espanya se sumi en la intervenció contra l'Estat Islàmic. Tanmateix, ha admès que Espanya "no podrà dir que no" després d'invocar l'article del tractat europeu. De tota manera, ha assegurat que caldrà consensuar amb la resta de forces polítiques espanyoles -especialment el PSOE- com es concreta la resposta. "A Síria hi podríem donar suport logístic", ha considerat.

Sigui com sigui, ha volgut subratllar que "Espanya és el país que, en la darrera dècada, ha donat més suport a França en la lluita contra l'Estat Islàmic.

Per últim, ha considerat "desitjable" que no es barregi el drama dels refugiats amb el terrorisme, perquè "precisament, els refugiats estan fugint dels terroristes", ha dit.

stats