Política 21/10/2014

Junqueras demana una reunió amb Mas per recompondre la unitat

El president d'ERC diu que cal aclarir l'objectiu de les plebiscitàries perquè ha sentit dirigents de CiU parlar d'una reforma constitucional

Ara
2 min
La resposta a l’anunci del preacord del Govern va ser una reunió de les cúpules d’ERC, ICV i EUiA al migdia per encarar una resposta.  A la tarda van fer una trobada amb la CUP en la qual van acordar exigir eleccions immediates i una protesta unitària el 9-N.

BarcelonaERC està "parlant amb tothom" per intentar recompondre la unitat de les forces pro consulta. Així ho ha assegurat el president dels republicans, Oriol Junqueras, en una entrevista a RAC1. Aquest dimarts al matí mateix Junqueras ha enviat un missatge al president de la Generalitat, Artur Mas, per reunir-se tots dos. "Li he dit [a Artur Mas] que ens havíem de tornar a veure i parlar-ne", ha explicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC i ICV-EUiA van instar ahir de manera coordinada el Govern a donar ja per acabada aquesta legislatura. Ho van fer exhibint una unitat des de l’esquerra amb una trobada dels seus més alts dirigents que va servir per assenyalar l’executiu català com a responsable de trencar el consens.

Junqueras insisteix que ERC està "bolcada en el 9-N". "L'objectiu és ajudar el Govern, però estem convençuts que les eleccions són imprescindibles", ha remarcat. Un dels punts que proposa ERC és augmentar els punts de votació per augmentar les garanties del procés participatiu del 9 de novembre.

El full de ruta de Junqueras

El líder d'ERC ha advertit que no donarà suport als pressupostos del Govern i ha tirat pilotes fora sobre la possible llista unitària amb CDC. L'important –ha dit– és aclarir quin és l'objectiu de les eleccions plebiscitàries. Per ERC, si el Parlament té una majoria de diputats independentistes després de les eleccions, caldria proclamar la independència i obrir un procés de negociació amb l'Estat per a la separació. Junqueras ha dit que no desvelaria converses privades amb Mas, però sí que ha apuntat que ha "sentit" els màxims dirigents de CiU "parlant d'obrir un procés de negociació que tindria com a primera etapa una reforma constitucional", un extrem al qual Junqueras ha dit que s'hi oposa totalment. "Ens agradaria que CiU tingués com a prioritat la independència, com més aviat millor". "Plantejar-se un procés negociador a partir de l'any que ve perquè ens deixin ser independents és una bogeria", ha deixat clar Junqueras.

El full de ruta que ha esbossat Junqueras en l'entrevista després de les plebiscitàries és aquest: proclamar la independència, negociar el repartiment d'actius i passius amb l'Estat, aprovar la Constitució del nou Estat i sotmetre la nova Constitució al vot dels ciutadans en un referèndum per referendar el procés.

stats