Política 25/02/2013

Junqueras no descarta una candidatura conjunta CiU-ERC si Madrid tomba la consulta

El president d'ERC rebutja un referèndum amb més d'una pregunta

Ara
2 min
Oriol Junqueras en el debat d'investidura / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, no descarta una candidatura electoral conjunta CiU-ERC en el cas que Madrid tombi la consulta independentista. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras ha dit que "ERC no descarta cap eina al servei de la societat catalana", incloent-hi la llista unitària. "No descarten anar junts a unes eleccions?", li ha preguntat el periodista Manel Fuentes. "No ho descartem, no descartem res que sigui útil per a la societat catalana", ha respost. En una entrevista la setmana passada a 'El Mundo', el líder dels republicans ja va preveure la possibilitat que CiU i ERC es presentessin amb un programa conjunt. "El més probable és que si no hi ha referèndum, hi hagi eleccions [...]. ERC i CiU podríem presentar-nos-hi amb un programa compartit en què la independència fos l'únic punt", va dir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras també ha deixat clar que ERC vol una sola pregunta en el referèndum sobiranista. Ha dit: "Ens trobem coses una mica estranyes. Em sembla recordar que en aquest mateix programa, el president Mas planteja una multipregunta. Què vol dir una multipregunta? És un referèndum. Preguntem als ciutadans de Catalunya: 'Vostè vol que Catalunya sigui un estat independent? Sí o no?'. No una multipregunta".

L'ARA detalla avui les 5 vies de Mas per a la consulta. L'Institut d'Estudis Autonòmics creu que és viable un referèndum legal i proposa com una de les alternatives una declaració unilateral si Madrid veta la consulta.

"No seria honest" entrar al Govern

ERC rebutja un cop més entrar al Govern de Mas. Junqueras creu que "no seria honest", perquè CiU i ERC representen models diferents. Sobre les negociacions pels pressupostos, el president dels republicans ha admès que seran "terribles", en la línia del que va avançar el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell al Parlament. En tot cas, Junqueras ha admès que el que s'ha de decidir és si seran terribles "una mica més cap aquí o una mica més cap allà".

Fer contraban de tabac "no és corrupció"

En referència a la corrupció, Junqueras ha aplaudit el gest del secretari d'organització d'ERC, Josep Carrapiço, que ha dimitit després de ser citat a declarar per l'operació Manga. "No està imputat, ni molt menys acusat, ni res de tot això. I, tot i així, per prudència, ha presentat la seva dimissió. Em sembla que aquest és un bon exemple d'una actitud ètica exigent, perquè hi ha altres partits que no és que en tinguin un que l'hagin citat de testimoni, sinó que en tenen centenars".

Junqueras ha justificat que l'exconseller Jordi Ausàs treballés per a l'associació Avancem cap a la Sobirania, propera a ERC, quan ja estava imputat per un delicte de contraban de tabac. Ha dit que els imputats tenen dret a treballar i que, en tot cas, l'entitat no té vincles orgànics amb ERC.

Junqueras recorda, però, que l'exconseller no està imputat per malversar diners en l'exercici de cap activitat pública. De fet, ha assegurat que "introduir 14.000 euros de tabac per la frontera no és corrupció".

stats