Política 23/05/2017

La moció de censura de Podem es debatrà el 13 de juny, tres dies abans del congrés federal del PSOE

Els partits tenen fins dijous al vespre per presentar propostes alternatives

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, durant un ple al Congrés de Diputats.

MadridJa hi ha data per al debat de la moció de censura impulsada per Podem contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy: el 13 de juny en el ple del Congrés, només 3 dies abans que comenci el congrés federal del PSOE que ha de ratificar Pedro Sánchez com a secretari general i escollir la nova direcció. La presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, ho ha anunciat després de consultar-ho amb els portaveus parlamentaris -els socialistes no han respost, ja que Antonio Hernando va dimitir diumenge després de conèixer els resultats de les primàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A partir d'avui, i en contra del que havia avançat Podem, s'obre un període de 48 hores -fins dijous a les vuit del vespre- perquè la resta de formacions puguin presentar mocions alternatives amb altres candidats i programes. El partit lila calculava que aquest període ja havia acabat ahir a la nit, després que presentessin la moció divendres. Per posar pressió a Sánchez, Pablo Iglesias ja va traslladar aquest dilluns al secretari general electe del PSOE que estan disposats a retirar la seva moció si el PSOE en registra una altra. Però el líder socialista ja li va respondre que, malgrat que comparteixen el desig de fer fora Mariano Rajoy, no coincideixen amb l'estratègia.

Una setmana després dels pressupostos

Des de Podem han sortit ràpidament a criticar la data que ha escollit Pastor. Principalment perquè tenen en compte que les altres dues mocions de censura que s'han debatut en democràcia es van portar al ple d'urgència en el termini màxim d'una setmana. Ara la presidenta del Congrés ho ha dilatat amb l'argument que cal donar tràmit d'urgència al debat d'esmenes parcials dels pressupostos, previst per a la setmana que ve.

El partit lila considera que el PP busca portar un Mariano Rajoy reforçat al debat, després que, previsiblement, hagi aconseguit passar els comptes gràcies al diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, l'únic que li falta per convèncer preveient el no del PSOE. Per a Pablo Echenique, secretari d'organització de Podem, el PP té el Parlament "segrestat" perquè fa el que vol amb els temps parlamentaris.

A més, la data coincidirà amb l'inici de la tramitació dels pressupostos al Senat, fet que comportarà que no puguin assistir-hi els senadors, tal com estableix la llei.

Rajoy s'estalviarà el debat

Tot i que la moció va dirigida a Rajoy, el Congrés ha conclòs que el president del govern espanyol pot estalviar-se haver de replicar durant el debat. Està estructurat que els diputats que han presentat la moció defensin la seva proposta el temps que vulguin -serà previsiblement Pablo Iglesias qui ho faci- i que tot seguit els repliqui el partit de govern. En aquest sentit, Rajoy ha confirmat que ho delegarà al seu portaveu a la cambra, Rafael Hernando, o a un membre de l'executiu, per poder-se estalviar el cara a cara amb Iglesias, que busca erigir-se en líder d'un moviment anti-Rajoy més enllà de les sigles del partit lila. El grup popular dona per fet que així serà.

stats