Política 29/05/2015

El jutge tanca la instrucció del cas Palau de la Música

Núria Orriols
2 min
Fèlix Millet entrant en cadira de rodes als jutjats per declarar en el cas de l’hotel del Palau.

BarcelonaInstrucció tancada. El jutge que investiga el saqueig del Palau de la Música va tancar ahir la instrucció del cas en una interlocutòria que manté com a imputat l’exdirectiu de Ferrovial Pedro Buenaventura i exculpa l’exdiputat de CiU Jaume Camps. Alhora, el magistrat sosté que CDC es va finançar de manera irregular, a través del cobrament de comissions il·legals de la constructora Ferrovial, via Palau de la Música, a canvi d’adjudicació d’obra pública. Com? Amb lliuraments en efectiu als tresorers del partit -suposadament Carles Torrents, Daniel Osàcar i Jaume Camps-, facturació falsa i convenis de col·laboració amb la Fundació Trias Fargas -actual CatDem-. Segons la interlocutòria, a la qual va tenir accés l’agència Efe, la via de finançament il·legal hauria sigut fruit d’un acord rubricat el 1999 en què van intervenir Fèlix Millet i Jordi Montull, i els exdirectius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga. I per part de CDC els extresorers Torrent -ja traspassat-, Osàcar i Camps. Segons el jutge, la constructora abonava una comissió del 4% de l’import de l’obra pública adjudicada, del qual un 2,5% s’assignava a CDC i un 1,5% a Millet i Montull per la seva “intermediació”. En aquest punt, el magistrat remarca que Jaume Camps va rebre “alguna remuneració per intermediació, almenys en una ocasió” -hauria cobrat 5,4 milions de les antigues pessetes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’acord per al pagament de comissions a CDC a través del Palau va ser possible, segons el jutge, gràcies a la “intervenció d’altres alts responsables del partit que van exercir el necessari ascendent sobre els càrrecs públics de la Generalitat i d’altres organismes públics locals, vinculats a la formació i que tenien la facultat de decidir les adjudicacions d’obra pública”. Ara bé, és aquí on el magistrat assenyala un dels buits del cas: “La identitat i concreta intervenció d’aquests alts responsables del partit no ha pogut ser revelada en el curs d’aquesta instrucció”. El jutge també acusa de l’espoliació del Palau Millet i Montull, la seva filla Gemma i l’exdirectora Rosa Garicano. Diu que van saquejar presumptament l’entitat musical carregant les seves despeses particulars i desviant fons. Entre el 2000 i el 2009, sosté el magistrat, els acusats van fer desaparèixer il·lícitament dels comptes del Palau de la Música i l’Orfeó Català -nodrit de fons públics- un total de 18 milions d’euros, dels quals Millet s’hauria quedat 7 milions i Montull 1,3 milions, “mentre que es desconeix el destí dels restants 9,6 milions”. Aquesta és la segona vegada que es tanca la instrucció del cas Palau. El titular d’instrucció número 30 de Barcelona ja va tancar la investigació, que va haver de reobrir a petició de l’Audiència Provincial. Ara el tribunal ja ha validat l’exculpació de Camps.

CDC defensa la seva innocència

CDC no va quedar-se quieta ahir. A través d’un comunicat, va defensar la seva “innocència” i va anunciar que presentarà recurs contra les conclusions del magistrat. Els convergents asseguren que el partit “mai s’ha lucrat” del Palau de la Música ni de les “institucions que en depenen”, defensen la innocència de la formació i, alhora, la de Daniel Osàcar, únic extresorer de CDC que es manté imputat.

stats